Alegerile din Ucraina sunt ca un barometru pentru noi pentru ca ne vor ajuta sa intelegem ce se petrece sau ce urmeaza sa se petreaca si in Republica Moldova. Trebuie de remarcat ca de data asta alegerile s-au petrecut la un nivel inalt, participarea a fost mare, de 69 procente, si in campania electorala nu s-a implicat Moscova. Asta nu inseamna ca cei de la Kremlin sunt indiferenti de situatia din Ucraina, iar ca sa va convingeti puteti citi scrisoarea in semn de prietenie de la Moscova. De fapt rusii favorizeaza crearea acestei imagini mai democratice a Ucrainei, pentru ca asta in perspectiva este si in favoarea lor. Se pare ca pentru Moscova a fi pro-rus este deja prea putin. Daca privim la harta putem observa ca Ucraina impreuna cu Belarus formeaza un cordon izolator fata de Uniunea Europeana si tine departe Rusia de marile economii europene. De asta imaginea mai democratica a Ucrainei nu este decit cascavalul din capcana pentru a atrage mai multi investitori acolo unde investitorii rusi domina piata de douazeci ani. Cred ca de fapt Kremlinul planifica sa atraga in Ucraina cit mai multi investitori, insa pachetul de control asupra economiei vor dori sa fie in posesia lor. Avind la hotar o tara care devine mai europeana din punct de vedere economic Rusia spera ca in felul asta se va realiza prin intermediul Ucrainei si un transfer de capital mai consistent. Iata care si este cauza ca Rusia impune deja de citiva ani pret european pentru gazul vindut in Ucraina. Se pare ca in general Kremlinul a devenit un pic mai pragmatic in ultima vreme si as crede ca sunt gata sa faca si anumite cedari numai ca in perspectiva sa aiba de cistigat. Astfel in schimbul avansarii investitorilor vestici in Ucraina rusii vor trebui sa accepte o revizuire si o reconfigurare a zonelor de influenta pe harta geopolitica.
Astfel sunt sigur ca tensiunile din transnistria nu sunt ca rezultat a alegerilor parlamentare care urmeaza sa fie in martie anul curent, nu exista acolo tensiuni intre liderii partidelor, intre Smirnov si Evgheni Sevciuc, ci tensiunea apare din cauza ca ei abia acum realizeaza ca se poate intimpla sa nu mai beneficieze de un asa mare suport din partea Moscovei ca pina acum. Si in general s-ar putea intimpla ca Rusia sa renunte definitiv la transnistria si sa doreasca o reglementare rapida in schimbul unor beneficii pe termen lung. In acelas timp va fi si in interesul Ucrainei ca acest conflict sa fie rezolvat definitiv, pentru ca altfel nu va putea sa-si construiasca aceasta imagine pozitiva care ar atrage mai multi investitori. Cedarea din punct de vedere economic a transnistriei se va realiza pe semne printr-o intelegere conform careia o va prelua cel care va fi dispus sa achite toate datoriile printre care doar datoria la gaz va depasi suma de 2 miliarde dolari.
Acum fiind spuse toate acestea nu trebuie sa ne mire nici demersul pragmatic a unor partide politice din Republica Moldova, pentru ca s-ar putea intimpla ca ele sa nu fie decit promotoarele demersului pragmatic promovat de insasi Rusia, care si-a revizuit de citiva ani politica. Comunistii nu mai sunt la guvernare nu pentru ca asta noi am realizat Schimbarea, asta pot s-o creada doar naivii. Acum asistam la o schimbare in abodare a politicii Rusiei in aceasta zona, pentru ca daca comunistii corespundeau intereselor pragmatice ale Rusiei, atunci sunt sigur ca se gasea acel vot dupa alegerile din 5 aprilie. Insa intrucit comunistii nu au fost capabili sa atraga mai multi investitori, Moscova a mizat pe formatiuni liberale, anume liberale si atrageti atentia asupra acestui fapt, pentru ca numai liberalii sunt cei care pot atrage investitiile. S-ar putea intimpla ca lipsa de interes a comunistilor in atragerea investitorilor sa fi fost facuta special ca aceasta mareata misiunea sa fie realizata de liberali si astfel prin acest lucru sa-si asigure si suportul popular.
No comments:
Post a Comment