Thursday, February 11, 2010

Ce este democratia?

Vitalie Branişte, daca nu te superi voi incerca aici sa raspund la intrebarea ta: nu ai niciodată impresia că nu poţi defini clar ce este democraţia?
In primul rind eu cred ca democratia nu trebuie doar s-o poti defini, dar trebuie si s-o simti. Pentru ca numai dupa ce ai simtit democratia vei putea face diferenta dintre societatea democratica si cea nedemocratica, numai atunci vei fi capabil sa simti si gradul de democratie intr-o societate. Intr-al doilea rind pentru a putea defini democratia si nu numai cred ca avem nevoie de un vocabular pe masura cit si capacitate de a exprima exact ceea ce gindim. Altfel ne impotmolim in generalizari si intelesuri inexacte. Intr-al treilea rind pentru a defini democratia cred ca trebuie sa avem si curajul de a expune tot ceea ce gindim. Iata care sunt dupa parerea mea principalele conditii ca sa ajungem sa intelegem ce este democratia.
Eram in clasa a 8-a la scoala si la o recreatie o intreb pe profesoara de limba romana ce este asta democratia? Precizez ca era o profesoara care anterior a predat multi ani franceza, mi se pare ca predase si parintilor: spun asta ca sa va dati seama ce fel de persoana era si cam din ce categorie de virsta. Si sa stii ca a reactionat destul de interesat, nu se astepta la o asa intrebare, si pur si simplu a refuzat sa-mi spuna motivind ca nu face politica sau ceva de genul asta. Acum spune-mi daca la noi nici macar profesorul nu poate sau nu are curajul sa defineasca democratia cum sa poata defini cei care absolvesc ce este democratia? Da, sunt de acord, este o notiune mult prea idealista si poate de multe ori fiecare intelege anumite aspecte diferit, insa in Republica Moldova incapacitatea de a defini vine in primul rind din frica care ne-a fost bagata adinc in oase si apoi si din handicapul pe care-l avem in exprimare. Intr-o zi ma gindeam ca oamenii care articuleaza mai greu probabil ca si gindesc mai incet, adica constatam: cu cit omul se poate exprima mai fluent cu atit gindeste mai rapid. Poate ca acest lucru inca necesita probat, dar iata ca sa verifici priveste niste canale de televiziune din vest si vezi cum face acolo un reportaj o americanca si cum vorbeste o moldoveanca, fie una chiar de la ProTV. Se simte de la distanta diferenta, pentru ca jurnalistii nostri sunt inhibati asa precum o buna parte din societatea noastra. La noi omul este inhibat si nu stie pentru ca nici nu a fost invatat sa gindeasca si sa spuna liber ce gindeste. Totodata nu cred ca trebuie sa ne sperie acest handicap, pentru ca avem timpul in fata pentru a recupera, trebuie insa sa lucram mai mult la limbaj, sa renuntam naibii la limba moldoveneasca si la toate rusizmele din limba asta, sa ne dezvoltam abilitatea de comunicare. Iata imi amintesc aici si de Carnegie, care spune ca Succesul unui om depinde in proportie de 90 procente anume de abilitatile sale de comunicare. Sunt de parerea ca limba pe care o vorbesti trebuie s-o simti, trebuie s-o traiesti, dar nu s-o simulezi asa precum Lupu. Trebuie sa dezvoltam dezinvoltul din noi si sunt sigur ca un pic de spontanietate ne poate ajuta sa putem defini orice inclusiv si democratia.
O alta problema de ce noi inca nu putem sa simtim democratia este legislatia imperfecta si neajustata la realitatile de astazi, care sa corespunda in primul rind optiunii noastre pro-europene. Legislatia imperfecta reflecta si starea grava a limbii pe care o vorbim. Multi din noi se rusineaza chiar sa foloseasca expresii de felul "Iti multumesc", "Cu placere", "La revedere", si nu le folosesc din complex, pentru ca asa ne-a fost indus acest complex in procesul de rusificare si ne sunt mult mai familiare expresiile rusesti sau rusificate. Chiar si tu spui din complex: “floare de latinitate sub un cer cu stele sudice”.
Nu stiu la ce te referi cind spui ca trebuie sa te supui la niste situatii clare care sunt impotriva ta. Da un exemplu si pe urma ma pronunt.

No comments: