Thursday, February 11, 2010

Elemente de inginerie sociala

Multi probabil ca se intreaba care este ratiunea de a fi a transnistriei, cind a aparut germenele separatismului in zona si de ce are suportul Rusiei. Cel putin atita timp cit clasa politica de la Chisinau nu-si va pune aceste intrebari inseamna ca degraba nici nu va gasi calea cea mai buna de a relationa cu regimul de la Tiraspol si nu vor reusi nici sa rezolve in perspectiva diferendul transnistrean. Unii fac trimitere la interesele strategice ale Rusiei in zona si dorinta de a-si proteja depozitele de armament, altii cred ca problema consta mai mult in ambitiile liderilor de la Tiraspol. Nu exclud ca ar avea dreptate intr-o oarecare masura si unii si altii, insa am impresia ca ratiunea de a fi a trasnistriei este cu totul alta si de o importanta mult mai mare pentru Rusia decit ne putem inchipui.
Ar trebui sa pornim prin in a intelege ce este Rusia, sa incercam s-o definim, sa-i gasim problemele cu care se confrunta, sa incercam sa deducem care i-ar fi interesele pe termen mediu si lung. Rusia este un mega-stat, gigantic, situat pe continentul euro-asiatic, care este mostenitoarea directa a uniunii sovietice destramarea careia o regreta foarte mult. Interesul primordial este pastrarea intacta a statalitatii si integritatii teritoriale, precum si pastrarea influentei in zonele de interes ale Europei de est. Pretinde ca este un stat democratic doar ca in ultima vreme fortele de ordine inabusa toate protestele pasnice si publice indreptate impotriva guvernarii de la Kremlin. Acum vreau sa ne oprim un pic la acest moment si sa contemplam aceasta scena in care fortele de ordine ruse inabusa proteste prasnice. Se pare ca Rusia are o problema: masele fara control o sperie. Interesul Rusiei pe termen lung este sa gaseasca o formula prin care sa obtina acest control asupra maselor, pentru ca poate Rusia sa dezvolte cele mai performante sisteme de aparare antiracheta, dar daca in interiorul societatii va predomina nelinistea, atunci perspectiva megastatului este sumbra. Deci pe linga interesul strategic al Rusiei de a-si dezvolta sistemele militare de aparare aceasta duce o cercetare foarte intensa si de inginerie sociala, iar un experiment in acest sens este transnistria. Cel mai clasic si de amploare a fost insasi uniunea sovietica, care a avut o populatie de aproximativ 300 mln. Populatia transnistriei este de 600 mii si reprezinta cel mai de miniatura exemplar fiind de 500 ori mai mica. Si asa cum in ultima vreme nanotehnologia este la moda tot asa si Rusia a hotarit sa cerceteze ingineria sociala la o scara mult mai mica, pentru a intelege natura umana pina la nivel de cuarc. In lume mai sunt tari care investesc resurse enorme in aceasta directie, iar una din ele este nimeni alta decit China.
Acum sa ne amintim cind a aparut germenele separatismului in transnistria: cu totii stim ca dupa primul razboi mondial Basarabia si-a proclamat independenta si Sfatul Tarii a votat unirea cu Romania. Intrucit Rusia tarista era bintuita de revolutie se pare ca a trecut cu vederea acest fapt dar am auzit si pozitii precum ca Imperiul a oferit putina libertate pentru autodeterminare. Asa sau nu, insa in 1924 la stinga de Nistru formeaza o republica autonoma moldoveneasca, care va deveni primul laborator in formarea limbii si identitatii moldovenesti. Dupa ce s-a inceput cel de-al II-lea razboi mondial Basarabia este rupta inapoi de la Romania si ramane in componenta uniunii sovietice ca mai apoi dupa ce se destrama experimentul de inginerie sociala inceput in stinga Nistrului sa continue. Pe durata guvernarii comunistilor experimentul a cunoscut vremurile cele mai bune, pentru ca simularea reglementarii a fost cel mai bun apanaj. Acum insa in conditiile noii guvernari liberal-democrate si a profundei crize economice soarta experimentului devine tot mai incerta.

No comments: