Wednesday, February 10, 2010

Aderam la UE in 2015

Asa precum orele de somn vor trebui intotdeauna recuperate tot asa va trebui de recuperat si timpul pierdut in relatia cu UE. Intrucit comunistii ne-au rapit 8 ani de zile nu am putut intra in UE odata cu Romania, care a aderat in 2007. Astfel va trebui sa mai asteptam vreo 5 ani pina cind vom putea spune ca suntem aproape de aderare. Spun inca 5 ani, pentru ca Schimbarea a inceput inca in 2007 cind primaria Chisinaului a fost cistigata in alegerile locale de liberalul Dorin Chirtoaca. Liberalizarea regimului de vize desigur ca urmeaza sa fie realizat mai degraba si as spune ca spre sfirsit de 2012 vom semna acordurile respective. Insa pentru a putea atinge asemenea rezultate va trebui sa depunem o munca titanica intr-un ritm foarte accelerat. Tot ce avem nevoie urgent este reforma constitutionala astfel ca prin referendum sa evitam alegerile anticipate, pentru ca in conditii de criza o campanie electorala ne va consuma foarte mult.
In ce priveste situatia regionala acum ca niciodata ne favorizeaza foarte mult, pentru ca alegerile din Ucraina s-au soldat cu victoria lui Yanucovici, care este un candidat mai mult pro-rus. Orientarea Ucrainei spre Rusia poate duce la incetinirea negocierilor cu UE si cred ca Bruxelles-ul va intelege poate pentru prima data ca nu mai trebuie sa fim priviti in bloc cu Ucraina, ci in mod separat. Apoi instalarea elementelor de scut antiracheta in Romania face prezenta NATO in regiune de neglijat, care va avea neaparat un efect benefic si asupra Republicii Moldova. Aceasta prezenta va duce la o reglementare mai accelerata a conflictului transnistrean: cel putin se va produce un deznodamint, pentru ca este inghetat deja de ani la rind si nu poate continua astfel. Basescu ne anunta ca sistemul antiracheta va fi operational din 2015. Cred ca de fapt anuntarea acestui an reprezinta un termen pentru Republica Moldova, este un termen in care pregatirea noastra de aderare va avansa odata cu pregatirea terenului pentru a fi amplasati interceptorii terestri, ca parte componenta a sistemului antiracheta. In acest rastimp ne vom bucura de un suport foarte mare din partea Romaniei si daca nu vom folosi la maxim aceasta ocazie, atunci cred vom ramane in afara UE pentru un timp nedeterminat si probabil ca vom adera doar in bloc cu Ucraina. AIE trebuie sa constientizeze aceste lucruri daca doreste cu adevarat sa aderam mai repede la UE altfel vom pierde iarasi trenul. Unii s-ar intreba: si de ce acest termen este de 5 ani? Pai, e simplu, pentru ca pina in 2015 va fi presedinte Basescu, cel care ne sustine foarte mult in aspiratiile noastre europene. Dupa asta nu este exclus sa vina la presedentie un psd-ist, care sa nu manifeste o asa mare deschidere.
Acum in privinta perspectivei de aderare la NATO: cred ca problema aderarii la NATO se va pune in preajma semnarii acordului de liberalizare a vizelor. Daca admitem ca acum vom putea evita alegerile anticipate si AIE va ramane la conducere pina in primavara lui 2013, atunci nu este exclus ca referendumul in privinta aderarii la NATO sa fie organizat in toamna anului 2013. Daca rezultatele vor fi pozitive, atunci in 2014 deja vom fi parte a aliantei nord-atlantice, iar in 2015 la sfirsit de an cred ca vom fi foarte aproape de aderare. Evenimentul oficial poate fi anuntat in prima zi de 2016. Desigur ca acest scenariu este cel mai fericit asa ca lucrurile ar putea merge putin mai greu daca ne vom impotmoli in noi alegeri parlamentare, care s-ar putea termina cu rezultate imprevizibile si desigur ca nu sunt excluse si fraudele masive asa cum au procedat comunistii inca din 2001. Cred ca elementul cheie in tot acest scenariu este calitatea reformei constitutionale.

No comments: