Monday, April 26, 2010

Cineva spunea ca daca Filat vrea sa fim ori republica prezindentiala ori parlamentara, atunci tot asa si cu votul uninominal: ori 100% ori deloc!

Propun ca sa revenim 100% la votul uninominal astfel ca daca un candidat obtine mai mult de 25000 de voturi sa devina automat deputat. Mai mult, nu cred ca trebuie sa avem un numar fix de deputati in parlament asa cum este acum de 101 deputati. Numarul de deputati din parlament va depinde in exclusivitate de iscusinta politicienilor de a motiva masele sa participe la alegeri. Politicienii vor fi cointeresati sa avem o participare mai mare si totodata si alegatorii vor fi cointeresati sa-si delege in parlament persoanele de incredere. Apoi la noi lumea se stie ca voteaza omul si nu doctrinele astfel cred ca masele se vor activiza mai mult si poate ca reusim sa avem din nou participare de 80 la suta asa cum am avut in anii 90, pentru ca o participare mai mare inseamna un risc mai mic de a avea crize politice. Si daca revenim la modul de alegere directa a presedintelui, pentru ca doar se stie ca ca asta este optiunea maselor, atunci sa fie si parlamentul votat pe liste absolut uninominale si nu 50/50 asa cum propune PLDM, pentru ca mai multa confuzie s-ar crea.
Astfel partidele vor deveni doar niste cluburi de asociere libera a deputatilor si simpatizantilor si nu centre politice, care sa ne impuna noua politicile lor, pentru ca aceste instutii reprezinta forma de organizare clasica in orice tara democratica doar ca la noi partidele se intimpla de cele mai multe ori sa aiba o structura cam ierarhizata si putini sunt cei care au acces de a se manifesta ca politician. Cred ca multe partide sunt construite dupa principiul de loalitate fata de presedintele partidului: deci asa cum businessul la noi a luat o forma oligarhica tot asa mod de organizare avem si pe scena politica in privinta partidelor, care de fapt servesc interesele acelor grupari oligarhice. Multe din partide sunt netransparente si poate ca chiar nedemocratice, pentru ca cu greu se realizeaza schimbarea organelor de conducere si mai degraba ajunge un partid sa se destrame decit sa aiba loc un transfer de putere intre membrii aceluias partid. Asta ne demonstreaza ca partidul la noi nu este forma de organizare cea mai viabila, care ar fi si in interesul cetatenilor. Iata de exemplu chiar si situatia de fata este ca rezultat a ambitiilor liderilor partidelor politice mai cu seama liderului partidului comunist de opozitie, care este refractar si nu doreste o cooperare, iar cei care au urmarit modul in care s-a comportat acest partid in ultima vreme cit si pe parcursul anilor in parlament numai democratic nu-i putem spune, pentru ca nu poti sa numesti un partid democratic atita timp cit voteaza ca o masina de vot, nu discuta proiectele de lege, iar acum nici nu se prezinta la sedintele parlamentului doar pentru ca AIE nu le-a acceptat acolo proiectul lor de lege in ce priveste modificarea articolului 78. Deputatii trebuie sa se simta mai liberi si sa actioneze independent exact asa cum au actionat chiar in anii 90 cind au votat independenta acestei tari, deputati care nu sunt la cheremul nimanui si care actioneaza in interesul cetatenilor. Avem nevoie de cit mai multa transparenta, pentru ca numai asa masele vor avea certitudinea ca pot sa se increada in valabilitatea alegerilor altfel mereu le vor contesta, iar asta dupa cum s-a vazut la 7 aprilie nu duce la stabilitate in societate. De asta propun ca AIE sa discute serios pe marginea acestui lucru si sa ia o decizie acum cit nu s-a prelungit prea mult aceasta criza artificiala produsa de catre comunisti. Ar fi o idee foarte buna ca sa avem un referendum si sa schimbam mai multe articole odata ca sa putem cit mai repede sa oferim o functionalitate de nezdruncinat tuturor instutiilor statului.

No comments: