Prin explicatii de genul celor postate recent PDM face companie comunistilor in efortul lor de a ne convinge ca alegerile anticipate trebuie sa aiba loc neconditionat si cit mai repede posibil. Cel mai grav nu este ca vor alegeri indata dupa data de 16 iunie, ci modul in care isi anunta optiunea de parca au uitat cu totul ca inca nu s-a reusit gasirea unui compromis in privinta modificarii art. 78 din constitutie care reglementeaza modul de alegere a presedintelui. Si atunci ma intreb unde este AIE si de ce PD isi permite sa iasa asa oficial cu pozitii proprii ignorind existenta Aliantei de guvernare din care face parte? Sau poate PD prefera petrecerea alegerilor anticipate fara a modifica acel articol din constitutie? Ma tem ca un astfel de comportament politic poate fi taxat de electorat la alegerile urmatoare eventual chiar acum in toamna. Sunt intelese geloziile PD-ului fata de ratingul PLDM, insa asta nu inseamna ca trebuie sa se apropie de PCRM, pentru ca prin astfel de miscari nu dau decit sansa comunistilor mai degraba sa-i absoarba decit sa fie absorbiti. Pentru a deconta electoratul comunist catre care jinduieste PD trebuie sa te confrunti cu PCRM, dar nu sa cauti afinitati. Lansarea de pozitii precum ca PD este deschis si pentru coalitii de stinga nu poate sa ne sperie, pentru ca fidelitatea electoratulului PD nu are inca destula probitate, iar intentiile de a obtine la urmatoarele alegeri cel putin un numar dublu de mandate in parlament pare sa nu aiba prea multa confirmare si in sondajele de opinie care mai degraba atesta o scadere a ratingului PD in ce priveste optiunile de vot. Popularitatea lui Marian Lupu se pare ca nu este in totalitate convertibila in voturi, iar asta s-ar explica si prin faptul ca liderul PD mai poarta pecetea partidului comunistilor din care a facut parte.
Daca e sa vorbim despre pozitii separate, atunci si PL-ul si-a permis de nenumarate ori sa spuna ca pledeaza pentru evitarea alegerilor anticipate, insa nu trebuie sa uitam ca PL pledeaza in acelas timp foarte puternic pentru gasirea unui compromis in privinta art. 78. Intrucit este greu sa ajungi la un compromis cu comunistii - modificarea articolului respectiv se va realiza cel mai probabil printr-un referendum, care urmeaza sa aiba loc in toamna, referendum eventual recomandat chiar de Comisia de la Venetia, care in sfirsit s-a convins cit de refractar este PCRM-ul la deblocarea crizei constitutionale. Abia dupa 4 luni de la acel referendum am putea avea si mult asteptatele alegeri pe care le doresc atit de mult comunistii si PD. Cu cit mai mult se apropie data de 16 iunie cu atit mai mult partidele isi vor da arama pe fata si imi este interesant daca si PLDM va pleda pentru alegeri anticipate fara a avea art. 78 modificat. Cred ca este un risc foarte mare de a se repeta exact aceasi situatie din toamna trecuta cind majoritatea parlamentara nu a obtinut destule voturi pentru a alege presedintele. Sper mult ca cel putin PLDM sa dea dovada de mai multa fermitate in ceea ce priveste modificarea art. 78 si sa sustina organizarea acelui referendum daca pina la urma nu se va ajunge la un compromis cu comunistii. Altfel s-ar putea sa-i coste si pe ei ceva electorat daca vor dezavua recomandarea Comisiei de la Venetia de a schimba art. 78 inainte de a petrece alegerile anticipate.
Potrivit rezultatelor sondajului realizat de CBS-AXA nucleul electoratulului comunistilor este de 27%, iar sondajul arata 30%. Daca refendumul va avea loc anul asta peste citeva luni, atunci dupa anul nou 2011 s-ar putea sa avem si alegerile anticipate, iar pina atunci ratingul comunistilor ar putea sa scada cu vreo 5% sau poate si mai mult. Asta inseamna ca PCRM nu va mai fi atit de puternic sa poata obtine singur majoritatea parlamentara si nici chiar cu ajutorul PD sau a altor formatiuni mai mici de stinga ce ar putea trece pragul electoral.
No comments:
Post a Comment