Monday, May 3, 2010

Referendumul va spulbera euforia comunistilor

Partidul comunistilor se bucura inca de pozitia nr. 1 in sondaje ceea ce nici nu ma mira si chiar am prezis acest lucru, insa asta va dura pina la urmatoarele alegeri, cand se va spulbera mitul. Daca este sa dam o apreciere obiectiva asupra lucrurilor atunci falsificarea continua a acestor sondaje este in defavoarea comunistilor, pentru ca mentinerea la nivel de egalitate a sanselor PCRM-ului cu partidele liberale nu va putea motiva mai multa lume sa opteze pentru comunisti, ci din contra cei care vor o Schimbare si care deja sunt mai multi se vor mobiliza pina segmentul de drepta si centru-dreapta va cuprinde 60% din electorat, si Schimbarea despre care vorbim atita va deveni cu adevarat ireversibila. Sa nu uitam ca in 2001 comunistii au venit in forta la guvernare anume prin orientarea categorica spre uniunea Rusia-Bielorus si am impresia ca atunci oamenii au votat nu pentru ca impartasesc doctrina comunista, insa au dorit sa faca o schimbare, sa experimenteze, si au optat mai mult pentru orientarea pro-rusa, insa s-a dovedit a fi o decizie nu prea buna pentru ca Kremlinul nu poate, din pacate, exporta bunastare in Moldova atita timp cit nu are Rusia singura destula bunastare la ea in tara.
Asa deci nu vad cum ar mai putea reveni comunistii in forta, pentru ca nu mai au nimic relevant ce oferi. Totodata se stie ca undeva 75% din populatie sustin puternic aderarea Republicii Moldova la UE, iar asta inseamna ca grosul alegatorilor vor vota pentru actualele partide din AIE, iar alianta reprezinta pentru electoratul pro-european o forta politica diversificata cu risc mic de a fi compromisa, pentru ca acest potential elector mai degraba migreaza intre componentele existente decit sa treaca in alta barca si sa voteze pentru comunisti. Este greu sa crezi ca un partid comunist ne poate duce in UE atita timp cit au dat dovada de neindeminare si lipsa de scrupule in relatia cu structurile europene si cu Fondul Monetar International. Deja de nenumarate ori neglijeaza recomandarile Comisiei de la Venetia: in ajunul alegerilor de anul trecut nu au tinut cont de recomandarile de a permite blocurile electorale si de a cobori pragul electoral la 5%, iar acum cind singuri au blocat alegerea presedintelui in parlament nu vor din nou sa tina cont in totalitate de recomandarile Comisiei astfel ca intii sa schimbe art. 78 din constitutie si apoi sa avem alegeri anticipate. Nu, ei ca de obicei o fac anapoda si vor intii alegeri anticipate si numai dupa asta schimbarea articolului. De fapt prin blocarea procedurii de schimbare a art. 78 in parlament comunistii nu fac decit sa fortifice si mai mult idea unui referendum a presedintelui interimar Mihai GHIMPU. Si intr-adevar daca este sa avem referendum, atunci de ce sa schimbam doar un articol daca putem inlatura mult mai multe lacune si inexactitati din constitutie? Urmeaza ca in timpul apropiat dupa ce se termina acest epizod cu parada de la Moscova sa fie invitati din nou reprezentantii Comisiei de la Venetia si sa fie propuse alte recomandari astfel ca sa iesim cit mai repede din acest cerc vicios. Sper ca luna mai va fi decisiva in aceasta chestiune si inclin sa cred ca urmeaza sa avem totusi un referendum prin octombrie-noiembrie, si nu exclud sa fie un refendum pentru a vota o noua constitutie.
Ma gindesc ca de fapt nimic nu ar fi putut mobiliza atit de multi oameni sa plece peste hotare decit votul decisiv pentru comunisti din 2001. Cred ca moldovenii fara sa-si dea seama prin acel vot au si dat curs Schimbarii, care s-a materializat abia peste 8 ani prin venirea la guvernarea a AIE. Desigur ca ne-am ales si cu o generatie de copii traumati in urma acestor plecari in masa, cu copiii care duc dorul parintilor cit si cu parinti care duc dorul copiilor de peste hotare. Insa nimic nu se face fara sacrificii de asta trebuie sa luptam pina la urma pina cind vom deveni cu adevarat liberi.

No comments: