Tuesday, June 1, 2010

Unitatea de masura in politica moldoveneasca

Cit de mult nu ar dori PLDM sa margineasca PL-ul la cele 8% blestemate ale fostului PPCD sunt sigur ca PL va obtine la urmatoarele alegeri minim valoarea dubla acestora, adica minim 16%, iar asta va fi unitatea de masura in politica moldoveneasca. Astfel PCRM poate pretinde la maximum 1.75 unitati, PLDM la 1.5 unitati, iar PD la 1.25 unitati. Daca va fi coborit pragul la 4%, atunci nu-i exclus sa treaca alte 2 partide cu cite 0.25 unitati printre care s-ar putea afla si AMN. Deci intreg spectrul politic se intinde pe 6 unitati numerice, iar raportul de forta dintre comunisti cu satelitii lor si cele din Alianta de guvernare este de 2:4. (aici admit ca unul din partidele cu 0.25 unitati este un satelit al comunistilor respectiv 1.75+0.25=2)
Daca ipotetic admitem o coalitie a PD-ul cu comunistii acest raport va fi de 3:3 ceea ce nu ar fi suficient pentru o majoritate parlamentara, iar daca admitem ca si PLDM merge intr-o asemenea coalitie, ceea ce nu-i exclus, atunci raportul se va inversa si va deveni de 4:2 in defavoarea PL. De ce ar opta PLDM pentru o astfel de coalitie este foarte simplu de explicat: in primul rind comunistii reprezinta cea mai puternica forta politica fiind sustinuta fidel de minim o patrime din totalul de electorat, deci este o formatiune inca stabila, iar dintr-o astfel de coalitie PLDM are de cistigat, pentru ca daca ne uitam pe esichierul politic PLDM nu are contact direct cu PCRM ceea ce inseamna ca nu pot avea loc scurgeri de electorat spre PCRM si nici invers. PD insa se afla in imediata vecinatate a PCRM-ului si o eventuala alianta cu comunistii i-ar slabi si mai mult, pentru ca o buna parte din electoratul PD va fi decontat apoi ulterior absorbit de PLDM. Din aceasta cauza cred ca nu PD trebuie sa ne ameninte cu o eventuala coalitie de extrema stinga, ci mai degraba PLDM care s-ar fortifica in urma unei astfel de coalitii. Probabil asta ar fi unica sansa rapida pentru PLDM de a deveni cea mai puternica forta politica din tara. Respectiv dupa urmatoarele alegeri nu trebuie sa ne mire o coalitie dintre PLDM si comunisti mai ales daca PLDM va obtine un scor electoral mai bun, pentru ca de fapt ei se afla de partea aceleiasi baricade pe scena politica in sens ca ambii lupta doar pentru putere. In general cred ca chiar s-ar intelege mai bine cu comunistii, pentru ca doar in PLDM se regasesc o buna parte din fostii comunisti, iar asta le-ar da prilejul sa se simta din nou mai aproape. Nu-i exclus ca in miscarea lor spre centru-stinga, intr-o eventuala coalitie cu comunistii, sa absoarba intreg PD-ul lui Lupu dupa care sa se retraga din nou pe centru-dreapta pentru a continua lupta cu PL, care s-ar putea fortifica intre timp, cautind mai degraba formarea unei coalitii de guvernare lucru pe care cel mai probabil ca nu-l va mai accepta PL. De asta vad justificata lupta politica dintre PL si PLDM, pentru ca pina la urma lupta lor se reduce la o lupta de principii: PL lupta pentru niste valori, iar PLDM doar pentru putere. Ceea ce ma bucura este ca in perspectiva le-am putea avea drept cele mai puternice partide pe scena politica.
Daca va amintiti si in 2000 Voronin a cistigat alegerile prin faptul ca pentru el conta cel mai mult intarirea pe verticala a puterii. Paradoxal insa initiativele lui Lucinschi aveau anume acest scop de a transforma Republica Moldova intr-o tara prezidentiala, idei care au fost preluate ulterior de comunisti. Insa Voronin era constient ca intr-o cursa electorala cu Lucinschi nu ar avea sanse de asta a pledat pentru alegerea in parlament a presedintelui ceea ce si l-a propulsat mai apoi in functia de presedinte. Acum Filat este cel care vrea sa valorifice sau mai mult sa foloseasca inclinatiile puternic patriarhale ale societatii noastre pentru a ajunge la putere. In septembrie este foarte probabil sa avem acest referendum, care ar putea fi intr-o oarecare masura ignorat de electorat ceea ce si va impinge granzii scenei politice la semnarea unui pact.

2 comments:

Ion Grosu said...

Salut,

mi-a fost foarte greu să citesc acest text într-un singur bloc. Mai ales că se repetă de nenumărate ori PD, PL, PLDM şi permanent perdeam firul.

La subiect - speculaţiile tale sunt prea aleatorii. De ce limitezi PCRM-ul la 28%? Care sondaj arată cifra asta. Sau dacă sondajele (care dau cel puţin 35%) nu sunt de încredere, care sunt cauzele divergenţei. Ce deducţii sau experienţe te fac să le reduci estimările.

Altă întrebare: Cum poate PL-ul să "rămînă" 2:4 contra alianţei PD-PLDM-PC, dacă PL-ul este unitatea de măsură. De unde celălalt unu?

Nu neg că formularea acestor construcţii textuale te ajută pe tine să-ţi clarifici propriile opţiuni şi, pe alocuri ea adie a proces de raţionalizare, dar cred că cititorul rămîne cu foarte puţine, după o lectură, de altfel, complicată.

Numai bine.

socolenco said...

Salut Ion,

In primul rind iti multumesc, pentru comentariu.

Deci ca sa-ti raspund de ce ma limitez la 28% pentru comunisti iti recomand sa citesti un alt post unde am rezultatele mai multor sondaje:
http://socolenco.blogspot.com/2010/05/in-aprilie-un-sondaj-realizat-de-idis_24.html
Deci, conform sondajelor IDIS comunistii erau cotati cu 30%, conform sondajelor IMAS au 28%, iar potrivit celora realizate de IRES ar avea 26%. Respectiv am dat preferinta procentajului de "mijloc", adica celui realizat de IMAS.

In privinta celuilalt "unu" daca esti atent eu am admis ca intrucit pragul electoral a fost redus la 4% nu exclud ca sa treaca in parlament inca 2 partide a cite 0.25 unitati, pe care l-am admis poate "nevoit" in opozitie.

Toate bune.