Wednesday, September 29, 2010

Daca AIE va pierde alegerile de la 28 noiembrie, atunci aceasta se va intimpla numai din cauza PLDRM

Cind ma gindesc la PDM si PLDM imi amintesc de pajura ruseasca cu doua capete, care privesc in parti diametral opuse, pentru ca daca PLDM spune ca vrea limba romana, atunci PD vrea limba moldoveneasca, daca PDM spune indirect ca poate face o coalitie cu comunistii, atunci PLDM, in pofida faptului ca vrea o intelegere intre toate componentele AIE de a nu coaliza dupa alegeri cu comunistii, cred ca ar putea trece la actiune. PLDM a spus ca este partidul actiune si as spune ca PDM este o portavoce a PLDM-ului, iar tot ceea ce spune PDM de fapt urmeaza sa infaptuiasca PLDM. Si poate ca nici nu trebuie sa ne mire acest lucru, pentru ca PLDM a nascut din PDM, acolo s-a format Filat ca politician si nu are cum sa nu mosteneasca calitatea asta de a fi cam "skolzký" asa cum spunea Voronin despre Diacov. Respectiv toate rivalitatile dintre PLDM si PDM sunt false asa precum falsa era si rivalitatea in timpul campaniei pentru referendum cind Marian Lupu s-a simtit tare deranjat ca Filat va candida la functia lui de presedinte. Cred ca PL si AMN ar trebui sa evite alierea cu unul din acestia doi in lupta politica, pentru ca risca sa fie erodati.
Un alt lucru care devine tot mai clar este ca in perspectiva nu va putea exista o alianta de guvernare formata doar de doi subiecti electorali: poate doua blocuri, insa nicidecum de doua partide. Vremea partidelor mari apune si cred ca aliantele vor fi formate minim din 3 partide. Dupa cum am inteles majoritatea partidelor parlamentare vor participa de unele singure, iar cele extra-parlamentare conteaza mai putin chiar daca vor incerca sa faca blocuri. PDM si PCRM nu va reusi sa obtina o majoritatea parlamentara si sunt foarte tentat sa cred ca nici PLDM n-ar putea sa aiba impreuna cu comunistii majoritatea. Si daca nici unul din partidele parlamentare nu vor putea face practic alianta cu comunistii, atunci refacerea AIE este iminenta. Mai mult, cred ca este foarte bine ca avem un partid comunist puternic, pentru ca asta va conditiona in perspectiva ca AIE sa guverneze mai mult de doua mandate.
Sunt placut surprins sa vad cu cita forta ''aspira'' PLDM electoratul de pe esichierul de stinga atragindu-l pe dreapta. Tranzitia electoratului este foarte grea si cred ca rolul PLDM in transferarea electoratului este mare. Am impresia ca acest partid este ca un buffer pentru PL, care la moment pare mai select - partid de destinatie pentru toti cei ''aspirati'' de PLDM. Asa deci daca la aceste alegeri din noiembrie PLDM va lua ceva mai mult decit PL sunt sigur ca pe parcursul mandatului viitoarei coalitii de guvernare o buna parte din alegatorii liberal-democrati vor continua migrarea ajungind simpatinzanti PL. Probabil ca acest fenomen va mai modera PLDM-ul si poate ca atunci se va putea de avut mai multa incredere in acest partid in calitate de partener de guvernare. Pina la urma sondajele au aratat deja ca nucleul acestui partid este de 15% si eforturile sustinute ale liderilor acestuia vor fi in zadar daca procesul puternic de ''aspiratie'' nu va fi stopat indata dupa aceste alegeri conservindu-si astfel electoratul.
Cred ca trebuie sa ajunga si liderii PLDM sa inteleaga ca nu pot continua in felul asta si sa forteze continuu lucrurile indiferent cit de multe resurse ar avea. Ar putea lua exemplul PL-ului, care se dezvolta incet, dar firesc, natural. Fortarea nu este buna, pentru ca nu avem nevoie de partide care sa ne faca euro-fericiti pe toti chiar daca n-am vrea asta. Totul trebuie sa aiba o limita si cred ca partidele din cadrul AIE in locul semnarii acordului de neagresiune ar trebui sa semneze un document cu o data limita pina cind vor duce o politica agresiva de aspiratie a electoratului. Data alegerilor parlamentare din 28 noiembrie cred ca poate servi ca punct de referinta. Prin aceasta decizie sper ca partidele politice sa puna punct la metamorfoza politica care dureaza deja mai mult de un an fara sa ajunga la o finalitate rezonabila.

No comments: