Tuesday, October 5, 2010

PL are o prestatie ireprosabila

In ultima vreme oamenii isi pun intrebari in privinta viitoarei configuratii parlamentare dupa alegerile din 28 noiembrie 2010, iar altii trag alarma ca s-ar pune bazele unei coalitii de stinga cel mai mediatizata fiind posibila alianta PD-PCRM. In primul rind cred ca numarul de mandate ale comunistilor va scadea cu 25%, adica daca dupa alegerile din 29 iulie 2009 aveau 48 de mandate, atunci dupa alegerile parlamentare din noiembrie vor avea 36. PDM nu va avea atit de multe mandate ca sa faca o coalitie cu comunistii si cred ca numarul de mandate ar putea scadea cu vreo 50% ajungind cu 7 mandate. Adica dupa cum vedem rolul AMN in cadrul aliantei de guvernare va fi preluat de PDM. Totusi PD si PCRM vor avea pachetul de peste 41 de mandate cu care vor putea bloca alegerea presedintelui daca nu va fi pe placul lor. PL se va alege cu vreo 25 de mandate, iar PLDM care spune ca sunt primii le vor reveni maxim 33 de mandate fiind astfel totusi devansati de comunisti. Aici totodata sunt de acord ca ar fi o greseala daca PLDM ar incepe o campanie electorala intirziata. Oricare n-ar fi motivele trebuie cit mai repede sa-si formeze lista de candidati si sa actioneze in stilu-i deja caracteristic. Altfel "intaietatea" in cadrul AIE o ia PL-ul.
Daca PDM nu va reusi cel putin sa-si mentina numarul de mandate, atunci cred ca Marian Lupu nu va mai putea pretinde la functia de presedinte. La functia de presedinte ar fi justificati sa pretinda liderii PL si PLDM sau cineva propus de catre aceste partide. PDM ar putea vota candidatura propusa insa pina la urma ar putea prefera sa ramana inafara AIE in opozitie sperind sa revina la guvernare la urmatoarele alegeri parlamentare din toamna anului 2014. Aflarea in opozitie alaturi de comunisti ar putea imprieteni aceste partide mai ales daca in fruntea PCRM va veni o persoana noua cu care Lupu va putea eventual negocia o alianta de guvernare. Astfel timp de 4 ani PDM ar putea capitaliza politic orice greseala comisa de liberali ridicindu-si mult ratingul totodata atragind de partea sa o buna parte din electoratul PCRM. Cu toate astea este greu de spus daca ar putea devansa PCRM-ul, care are un electorat foarte fidel. Asta inseamna ca s-ar putea intimpla ca nici comunistii sa nu-i cedeze functia de presedinte.
AMN chiar daca tinteste 11 mandate am impresia ca in sfirsit nu va trece pragul electoral previziune, care de cele mai multe ori i-a infuriat pe liderii amenisti. Acum pragul electoral este de 4% si cred ca cel mai probabil va obtine undeva 3.5% iar acest rezultat va fi un fel de plafon pentru toate celelalte partide extra-parlamentare, care vor sa ajunga in parlament. PNL, MAE si altele ar putea totusi sa formeze un bloc electoral daca vor sa fie reprezentati cel putin cu 1-2 mandate. Insa deja stim ca aceste partide au mers pe o lista in alegerile din 5 aprilie totodata promitindu-ne sa fuzioneze, insa asa si nu s-a mai intimplat nici o fuziune.
Nu putem sa nu remarcam lipsa lui Dorin Chirtoaca in lista PL. Unii au spus ca e bine altii ca nu prea, insa pina la urma trebuie si primarul indiferent de avalansa de campanii electorale sa se concetreze la buna administrare din capitala, daca vrea sa poata cistiga la alegerile locale din primavara-vara 2011. Trebuie sa recunosc ca de la inceput am crezut ca "Prima Casa" este un proiect populist lansat tardiv de liberalul Chirtoaca, insa m-am convins ca ratiunea proiectului este destul de buna si de fapt se urmareste ca prin implicarea autoritatii locale sa se poata produce o fluidizare in procesul de eliberare de credite, care sunt cu adevarat foarte scumpe in Republica Moldova. Acum revenind la lista electorala pot sa spun ca in sfirsit in aceasta campanie electorala nimeni nu-l va mai intreba obsesiv pe Dorin daca va renunta la primarie pentru mandatul de deputat. Asta va scuti PL-ul de atacuri nejustificate, iar imaginea partidului va avea de cistigat prin prestatia-i ireprosabila.

No comments: