Monday, January 14, 2013

Alegeri cu bonton

Primele alegeri prezidențiale directe din istoria Cehiei au început vineri la ora 14:00 pînă la ora 22:00 și au continuat a doua zi, sîmbătă, 12 ianuarie, de la ora 8:00 dimineața și au luat sfîrșit în aceeași zi la ora 14:00. Votarea pe parcursul a două zile a încurajat participarea la alegeri a cehilor, care s-a ridicat la 61.31%. În turul doi a ajuns candidatul TOP 09, Karel Schwarzenberg și candidatul independent Miloš Zeman, care au obținut 23.4% și respectiv 24,21%.

Cea mai mare înfrîngere în aceste alegeri a avut-o ODS, cel mai puternic partid din alianța de guvernare, candidatul căruia Přemysl Sobotka a obținut doar 2,46% din sufragii. Acest rezultat slab se datorează, potrivit presei cehe, faptului că dl Sobotka a fost perceput de către electorat drept candidatul alianței de guvernare din care face parte ODS, TOP 09 și așa-numita „Afaceri Publice”. O altă cauză a fost mediatizarea slabă de care s-a bucurat candidatul ODS.

Karel Schwarzenberg a reușit cu mai mult succes să se detașeze de apartenența la alianța de guvernare a cărui guvern așteaptă joi să reziste celei de-a 5-a moțiuni de cenzură la care este supus din vara anului 2010... mai mult pe Europa Liberă.

No comments: