Tuesday, January 15, 2013

Procese de conștiință de factură absolutistă

La sfîrși de an 2012, am scris un text pe care l-am numit Semne ale democrației, în care am dorit sa atrag atenția asupra celor spuse de către judecătorul de la un Tribunal din Bremen, Peter Lüttringhaus, care într-un interviu pentru Europa Liberă ne spunea că nu există legătură între independenţă şi imunitatea judecătorească, iar discuţiile în jurul imunităţii judecătorilor ar ţine mai degrabă de dezvoltarea conştiinţei persoanelor în cauză decît de mentalitate. 

La început de 2013, opinia publică a fost dinamitată de cazul Sorin Paciu, moartea căruia a fost tăinută de procurorul general, de judecători și alți „vînători” de vază. Cu toții am rămas mirați cît de simplu a fost pentru ei să tacă acest incident și fără nici o remușcare de conștiință să meargă la odihnă pe perioada sărbătorilor de iarnă de parcă nu s-ar fi întîmplat nimic. Iar Valeriu Zubco după ce s-a auto-suspendat din funcție, aflăm că și-a mai „ordonat” 15 zile de odihnă. 

Pentru omul simplu toate aceste lucruri sunt de neînțeles, pentru că reprezintă o sfidare grosolană a statului de drept, a valorilor europene... mai mult pe Europa Liberă

No comments: