Cine s-ar fi gîndit vreodată că din fostul PCUS vor apărea atît de multe partide „democratice”? Pentru mine PCRM-ul este ca un trunchi putred, PD-ul reprezintă o ramură plină de uscături crescută pe acel trunchi, iar PLDM-ul fiind un vlăstar mai verde de pe acea ramură. Socialiștii au crescut chiar pe coaja putredă. Întrebarea mea este cum de este posibil ca aproape toate partidele parlamentare să se înrudească mai îndeaproape sau mai de departe cu PCRM?
Partidul Liberal este singurul partid politic, care nu se înrudește cu partidul comuniștilor. Dar oare de ce avem doar un singur partid parlamentar de acest fel? Cred că acest lucru este un indiciu, care ne arată că democrația noastră din Republica Moldova este o democrație de seră, în care partidele politice parlamentare pot fi doar cele înrudite cu cel al comuniștilor. Se crează impresia că dacă vrei să faci politică, atunci mergi într-un partid poziționat cît mai la stînga posibil, după care aderi sau mergi cu un pas mai spre dreapta și te stabilizezi politic pe acel segment.
Îmbucurător este faptul că pe dreapta avem un „ghimpe” politic, care oprește răspîndirea acestei încrengături de partide comuniste. Cine poate să înțeleagă acest lucru, atunci nu vine cu idei de tipul - „să votăm pro-europeni” așa cum au venit unii în timpul ultimei campanii electorale. Crucial este să oprim împrăștierea acestei încrengături de partide comuniste, care sunt toate „altoite” pe rădăcină comunistă sovietică. Doar atunci, cînd vom opri definitiv această încrengătură să se răspîndească peste tot spectrul politic, vom putea vorbi de mai multă democrație în adevăratul sens al cuvîntului.
În ceea ce privește coaliția cu PCRM, nici nu trebuie să ne mire și cred că nu greșim mult dacă toate aceste partide le luăm la pachet ca fiind de factură comunistă. Scopul lor nu este să guverneze Republica Moldova, ci simpla și mult rîvnita aflare la guvernare. Cred că un lucru mai pervers decît acesta nici nu poate exista. Eu înțeleg să fie preocupați de acest lucru dacă ar demara reforme nepopulare, dar ei nici reforme nu fac și nici nu guvernează țara. Mă tem să mă gîndesc că politicienii noștri ar suferi de ceea ce rușii numesc „комплекс неполноценности”, ceea ce în traducere ar fi complexul de inferioritate. Interesant este că acest complex se manifestă uneori printr-o aroganță excesivă, care este prezentă foarte clar la unii dintre liderii politici.
Cred că scopul nostru pentru următorul deceniu trebuie să fie ca să transformăm partidele de pe extremă dreaptă în pepiniere pentru viitoarele partidele aflate pe segmentul de stînga. Toți cei interesați de politică trebuie să meargă în partidele de pe dreapta după care să inițieze proiecte politice de succes pe stînga. Din păcate pe dreapta nu avem decît un singur partid parlamentar, care este PL ceea ce cam îngustează oferta, dar acest lucru nu contează atît de mult. Aflarea în PL nu înseamnă neapărat impunerea altor convingeri, ci din contra va fi o bună ocazie pentru cei cu convingeri de stînga să-și testeze acele convingeri. Cel mai mult contează experiența politică, care este crucială pentru ca în 8-9 ani să lansezi un proiect de succes pe stînga.
Sursa: Europa Liberă
No comments:
Post a Comment