Tuesday, January 15, 2008

Moldova vs Rusia

Iata ca am mai citit in ultima vreme cite ceva din cronicile lui Ureche si ma miram cum de a fost posibil toate pe cite le povesteste si mai ales cum de a fost posibil ca tara Moldovei sa se inchine Portii Otomane sute de ani? Dar gindindu-ne la ziua de azi, pai mai as zice ca Republica Moldova, care este doar o parte a tarii Moldave istorice, a ramas la fel supusa, poate neoficial, insa de data asta de Rusia. Undeva prin presa electronica rusa am aflat despre faptul ca unii din oamenii de stiinta rusi isi fac griji pentru viitorul Rusiei si au creat si o stiinta care combina datele istorice cu matematica pentru a face preziceri. Ei sustin ca asemenea stiinta a fost interzisa pe vremea Uniunii Sovietice si precum ca cu ajutorul ei s-a prezis si caderea acestei Uniunii Sovietice. Nu sunt specialist in geopolitica, dar ma gindeam si eu cam ce ar ameninta Rusia in viitorul apropiat cind aceasta tot mai mult se intremeaza prin 'irigarea' sectorului energetic al tarilor europene? Aceasta inviorare economica a Rusiei atrage si simpatia basarabenilor, care parca s-ar afla in fata unei dileme: ce sa aleaga Rusia sau Uniunea Europeana? Asta ne spune si marea popularitate a presedintelui rus in sondajele de opinie din Moldova, care intrec chiar si popularitatea lui V. Voronin.
Ceea ce ar putea ameninta Rusia este ca teritoriile ei europene sa doreasca si ele aderarea la Uniunea Europeana. Desigur ca asta nu se poate intimpla acum cind Rusia inca este destul de saraca, dar cind economia acesteia se va mai fortifica, atunci nu este exclus ca regiunile de west sa aiba destula putere ca sa se rupa totusi. Pentru ca pina la urma totul se plateste: ca exemplu pot spune ca chiar si rezolvarea diferendului transnistrean a fost evaluat la 1.2 mlrd de dolari de niste analisti. Deci acesta tendinta a Rusiei spre crestere economica poate fi si cauza propriei crize. Trebuie sa ne reamintim ca Rusia este o federatie unde sunt tari care nu sunt macar slave. Este foarte probabil ca ele sa ceara independenta cind vor simti ca au destula forta si putere financiara ca sa-si plateasca independenta. Pentru ca ceea ce ii mai tine legati este anume saracia permanenta din aceste regiuni. Poate ca asta este si strategia Kremlinului prin care mentin teritoriile sub control. Nu este exclus ca asa politica duc si in Moldova. Din asta cauza Rusia va cauta sa restructureze comunitatea tarilor euro-asiatice pentru a-si asigura stabilitatea proprie de care are nevoie.
Insa ce perspective sunt pentru Moldova daca acesta va inregistra crestere economica in viitorul apropiat? In primul rind se maresc sansele ca aceasta sa adere la Uniunea Europeana, dar cel mai important este ca acesta crestere economica ii va da impulsul necesar ca sa se uneasca cu România. Stim cu totii ca multi cetateni romani din Romania anume din acest motiv nu sustin unirea dintre Moldova si Romania de frica ca ii va costa cam mult. Deci cresterea economica in cazul nostru va duce la reintregirea României Mari, insa cresterea economica in Federatia Rusa poate duce la desprinderea diferitor tari si regiuni din componenta ei - intr-un cuvint la destrmarea ei.

No comments: