Sunday, January 27, 2008

Sustin aderarea Moldovei la Uniunea Europeana!

“Cine poate garanta existenţa veşnică acestui proiect?” Eu in general cred ca acest proiect este prima incercare in istoria Europei de a se consolida prin formarea unui spatiu comun european pe cel mai vechi continent al civilizatiei. Acest proiect nu poate fi considerat ca ceva temporar pentru ca in contextul globalizarii accelerate Europa fara a fi consolidata se va pierde printre cele mai mari puteri ale vremii asa cum sunt USA, Rusia, China si alte tari cu pondere in ultima vreme precum Brazilia sau Mexic. Deci dupa mine acest proiect este foarte bine pus la punct, este gindit si initiat la momentul potrivit. Europa este originea multor popoare dintre care de-a lungul istoriei unele au incercat ca sa transforme si sa acapareze acest mediul european insa prin cotropire asa cum a facut insasi Imperiul Roman, Imperiul Habsburgilor, Imperiul lui Napoleon si alte incercari. Deci istoria ne-a demonstrat ca toate acele incercari nu sunt viabile, asa cum s-a convins si Uniunea Sovietica, pentru ca pentru a consolida si forma un mediu peste un grup de popoare trebuie de gasit alta politica de sistem care i-ar da mai multa viata. Sistemul practic implimentat in Statele Unite pare sa defineasca mai aproape ceea ce putem numi un sistem viabil si de lunga durata, insa trebuie si sa mentionez ca are si careva carente pe care le-am putea vedea in viitor. Migrarea in masa a diferitor grupuri de persoane in Statele Unite asa cum sunt latin-americanii sau chinezii ar putea tulbura intr-o zi sistemul care ni se pare atit de ideal. Europa vrea sa formeze un mediu european pe un sistem mult mai specific care se bazeaza pe experienta proprie si experienta straina ceea ce ii va asigura destula viabilitate in viitor.
La moment trebuie sa observam ca insasi Rusia cauta un sistem prin care ar reusi sa consolideze fostele republici sovietice in jurul sau. Gigantul Chinez este o amenintare reala pentru Rusia si ea va cauta sa gaseasca pirghii si dialoguri politice din ce in ce mai profesioniste cu statele din comunitatea internationala. Deci sa fiu sincer Rusia se confrunta la moment chiar cu o dilema: pentru ca va trebui sa lupte pe mai multe fronturi pentru unitatea teritoriala si asigurarea titlului de putere geopolitica pretinsa mondiala. In primul rind putem observa lupta pe care o duce in Ucraina pentru a nu o pierde sub gravitatia NATO, pentru ca daca o pierde atunci regiunile europene ale Rusiei vor fi mai tentate sa se apropie si ele de Europa, iar partea asiatica a Rusiei este amenintata de invazia chinezilor la sud. Deci declaratiile militarilor rusi la posibile atacuri cu bomba atomica din ultima vreme nu ne poate da de inteles decit ca Rusia de teme de schimbari si a adoptat tactica de a ameninta prima inainte de a fi amenintata. Nu stim daca Rusia va avea capacitatea sa gaseasca foarte repede un sistem convenabil ei, dar ar putea cel putin sa adopte o politica mult mai matura fata de politica pe care o ducea pina acum. In primul rind ea va fi nevoita sa stinga singura toate conflictele regionale pe care le initiase inainte si sa caute un dialog mai civilizat lipsit de presiuni sau manifestari denigratoare la adresa posibililor parteneri. Pe cind Rusia mai are de lucru Europa isi poate continua politica sa de extindere spre Est - oferta destul de atragatoare pentru Moldova, Ucraina si poate chiar si Bielarus. In fine, pozitia UE pe plan international va reusi sa se consolideze mult mai rapid prin promovarea de politici profesioniste, cu toate ca nu exclud sa faca si ea careva greseli, dar nesemnificative pentru a-i ameninta unitatea.

1 comment:

socolenco said...

Da, am auzit si eu opinii precum ca UE va fi un fel de Uniune Sovietica contemporana. M-am gindit si eu la asa ceva, insa constat ca nu putem sa le comparam intrucit UE pare sa se bazeze pe structuri administrative mult mai democrate si poate nu chiar atit de ierarhizate cum era in Uniunea Sovietica.