Monday, February 4, 2008

Rusii si cultura rusa

Vreau sa ating acest subiect ca sa va impartasesc care este perceptia mea asupra rusilor si a culturii rusesti. Deci stim cu totii ca Moldova (Basarabia) a fost anexata la Imperiul Rus inca in 1812, iar acum dupa ce am obtinut independenta de aproape doua decenii simtim chiar cum creste influienta ruseasca in tara. Ma mira faptul ca multi cetateni romani din Romania ne mai confunda pe noi moldovenii ca fiind rusi intrucit mai scapam si cite un cuvint rus in vorbire. De fapt multi cetateani romani din Romania in general nu suporta nimic din ce este rusesc, iar pentru altii lumea se termina la Prut. Dupa cum vedem cadem si noi in grupul celora pe care ii considera ca dusmani cu toate ca nu avem nici o vina ca am fost anexati. Din contra as reprosa de ce nu au luptat pentru a nu lasa ca Moldova sa fie dezmembrata. Stim cu totii ca inca din vremuri mai vechi au fost intotdeauna certuri si chiar lupte intre cele trei principate romanesti: Moldova, Tara Romaneasca si Ardealul. Probabil ca din careva motive de razbunare au lasat intentionat ca Moldova sa fie dezmembrata, iar Rusia ne-a primit cu bratele deschise ca doar anexind Basarabia isi largea teritoriul catre West. Iar din cronici putem afla ca pe teritoriul Moldovei traiau deja rusi si poate ca era si firesc intrucit ne invecinam cu popoarele slave. De fapt, Moldova dintre Prut si Nistru a fost scutul cel de veacuri care a protejat romanismul si trebuie sa ni se recunoasca meritul acesta prin a ne trata cumsecade si nu dupa cum stim.
Dupa caderea Uniunii sovietice Rusia si rusii sunt perceputi ca raul de pe lume de mai multe state Europene. Nu face exceptie la asta nici Republica Moldova unde pe linga o multime care accepta cultura ruseasca sunt alta multime care se arata mult mai categorici in privinta rusilor, pentru ca rusii nu prea vor sa invete limba de stat. Cu aceasta problema s-au descurcat cel mai bine tarile baltice unde politica de promovare a limbii si culturii de stat a ajuns la buna realizare. Totusi Moldova pare sa aiba un specific intrucit la noi populatia pare mult mai toleranta unde mai punem si conflictul transnistrean - teritoriu pe care traiesc rusi si ucraineni in proportie de 20%-30% din populatie, adica peste 100 mii. Nu stiu cum si cind se va rezolva diferendul transnistrean, dar relatiile noastre cu Rusia dupa 2009 ar trebui putin schimbate, astfel prioritar sa devina vectorul european pentru a confirma intentia de aderare la Uniunea Europeana. Desigur ca asta nu inseamna ruperea definitiva a relatiilor cu Rusia. Avem nevoie de colaborare fructuoasa si cu West-ul si cu Est-ul, caci doar asa vom inregistra maximum de dezvoltare pe plan economic in multe sfere din Moldova.
Un alt detalui pe care vreau sa il mentionez este ca unii confunda cultura rusa cu limba rusa sau insasi rusii. Deci daca vorbesti rusa sau folosesti cuvinte rusesti deja esti identificat ca fiind rus ceea ce este foarte gresit intrucit multe republici din fosta Uniune Sovietica au fost influientate de cultura rusa. Cultura rusa este cu totul altceva si cred ca nu trebuie ca sa confundam asta cu insasi perceptia negativa despre rusi. Cultura rusa ca orice cultura a vreunui popor este acel barometru care ne poate spune mult mai multe despre acel popor si nu trebuie sa devenim vulnerabili in fata prejudecatilor.

3 comments:

Mircea-Gabriel said...

Chestia cu abandonarea Basarabiei ca razbunare este haioasa !


Din câte stiu românii au abandonat Basarabia , dar si Nordul Transilvaniei si Cadrilaterul in 1940 pentru a evita soarta Poloniei sua Cehoslovaciei care au incetat sa existe ca tari.

In 1941 insa ne-am intors sa luptam si sa recucerim ce era al nostru !

Unknown said...

Romanii nu au abandonat niciodata Basarabia! Dar tu chiar crezi ca noi, o tara mica, nedezvoltata din punct de vedere militar si sub suzeranitate otomana, puteam duce un razboi pe n fronturi? Daca vii in Romania si intrebi batranii satului ce parere au de rusi toti iti vor spune ca au fost niste jigodii, care le-au violat sotiile si ficele si le-au jefuit ograzile.
Basarabenii au multe privilegii la noi in tara in ziua de azi. Ca sa-ti dau un exemplu, la universitatea unde invat eu sunt foarte multi "moldoveni"(cum va denumiti voi) si sunt bursieri ai statului roman. Nu platesc studii, nu platesc cazare, ba chiar i-au si bursa lunar. In Romania se duce o politica de apropiere fata de Republica Moldova, tocmai pt ca in trecut nu s-a putut. Nu judeca Romania....ca nici noi nu am dus-o mai bine. Daca ai stii istoria Romaniei nu ai mai vorbi asa. Toate bogatiile noastra s-au dus la turci, la rusi si nemti.
Si stii ce e cel mai dureros? Ca sper deosebire de voi noi va consideram ROMANI! Pentru ca asta sunteti din punct de vedere istoric, etnic, lingvistic, etc. Dar voi nu va considerati romani...asta mi-au spus-o colegii moldoveni de la facultate! Nici unul nu vrea sa ramana aici in Romania sau macar in Rep Moldova...toti vor in Rusia. Asa ca daca nu va considerati romani nu judecati Romania.

socolenco said...

Andra, mersi pentru comentariu. Iti inteleg pozitia si sunt de acord ca Romania nu ar fi putut tine piept imperiilor la acea vreme. Suntem frati si doua tari romanesti nu pun asta nicidecum la indoiala. Acum sper ca esti linistita. :)
Presupun ca esti nascuta in 89 si iata ca pe mine ma preocupa chiar zilele astea de ce in '89 nu s-a putut face unirea, de ce Basarabia sau macar Republica Moldova, dupa ce si-a declarat independenta nu a revenit la Patria-Mama-Romania? Incerc sa inteleg doar, nu condamn Romania, de ce s-a intimplat asa cum s-a intimplat. Stim ca la acea vreme Romania o ducea mai rau si elita politica romaneasca era probabil prea firava si timorata, de asta nu s-a dorit unirea, pentru ca puterea urma sa vina in mainile basarabenilor, si intrucit RSSM a fost in componenta uniunii sovietice este clar de la sine ca multi din acei politicieni erau sa fie oamenii Rusiei. Poate ca este mai bine asa: Romania a renascut si iata ca acum anume ea ne ajuta prin burse, cetatenii, lobby in UE, bani.

Stii, pozitia mea de curind in privinta unirii era ca trebuie sa privim pragmatic la asta, adica daca pentru noi va fi mai avantajos sa fim in componenta Romaniei, atunci sa optam pentru unire cu toate ca atunci cind este vorba despre identitate poate ca nu ar trebui sa fim atit de pragmatici. Ma intrebam de ce liberalii nu organizeaza vreun referendum in privinta asta sa stim macar care este acel procentaj care opteaza pentru unire. Insa lucrurile sunt un pic mai complicate si cred ca aceasta curiozitate ne poate juca festa. Un referendum in privinta unirii nu trebuie sa fie facut doar din curiozitate, ci trebuie de organizat atunci cind vom fi aproape siguri ca se va incununa cu Succes.