Thursday, August 28, 2008

FINITA LA COMEDIA!

Eu cred ca chiar daca la noi in Moldova foarte multi au simpatii fata de Rusia oricum mai multi au aspiratii pentru UE si acest procent se ridica la 75% din electorat. Aspiratiile europene vor prevala si partidele care se declara cu adevarat pro europene vor avea o sustinere considerabila in 2009. Aderarea Romaniei la UE in 2007 va polariza o mare parte din electorat si acesta va fi numaidecit majoritar. Nici nu se mai pune problema daca fortele democrate vor acumula majoritatea in parlament ori nu. Alegerile locale din 2007 ne-au demonstrat deja ca partidul comunistilor a pierdut alegerile si in 2009.
Renuntarea comunistilor la confruntarile publice directe sunt facute constient, pentru ca partidul comunist acuma merge dupa inertie, el nu mai are forte pentru a se propulsa. Cred ca evitarea confruntarilor televizate ne demonstreaza slabiciunea lor, ne demonstreaza ca s-a consumat vremea lor de glorie pe scena politica. Lipsa comunistilor din confruntarile publice televizate ne va fi doar in avantaj: MAI USOR VOM UITA DE EI! Pentru ca uitati-va din ce motive actioneaza in asa mod: chipurile sa nu popularizeze si alte partide care sunt mai putin cunoscute. Asta ma face chiar sa ma amuz. Ei nici nu constientizeaza ca lipsa de la confruntari ii dezavantajeaza in primul rind pe ei. La fel ca si PPCD, care evita sa faca declaratii in presa, sa raspunda la interviuri, tot asa si comunistii undeva la nivelul inconstientului simt ca ceva se intimpla si nu este deloc in avantajul lor, dar nici nu pot nimic intreprinde, pentru ca ei fara sa-si dea seama deja si actioneaza in favoarea acelor lucruri care urmeaza sa se intimple.
Iar toate speculatiile in jurul conflictului transnistrean sunt doar pentru a alimenta sperantele ca acest conflict va fi solutionat asa cum au promis. Comunistii deja nu mai au ce exploara, caci au exploarat tot ce puteau, si politica pro Rusia si politica pro EU. Tematica transnistreana este unica ce a mai ramas neexploarat la maxim. Este clar ca nu va mai fi nici un fel de rezolvare a conflictului acuma la final de mandat. SUNT DOAR SPECULATII! Kremlinul se teme ca in 2009 sa nu vina forte politice care sa nu joace asa cum vor cinta ei si asta ii sperie, de asta il sustine pe Voronin chiar daca in 2003 le-a refuzat planul Kozak. Daca acest plan si era sa fie pus pe rol, atunci negocierile concrete vor fi fost incepute cu un an inainte, iar acuma trebuia sa fim la final de reglementare astfel ca comunistii sa aiba timp si pentru campanie electorala. Acuma intr-o luna doua nu mai fac ei nimic, vor doar sa speculeze. Insa nu le va mai merge atita cu minciuni. Declaratiile lui Medvedev si Lavrov vizavi de transnistria imi par baliverne.
Comportamentul liderilor comunisti de ziua Independentei chiar ca lasa de dorit, dar nici nu mai mira nimic. Nici nu imi pasa de comportamentul lor. Mi-a placut cum a spus Dorin Chirtoaca: au plecat pentru a face loc la altii. :) Imi place ca Dorin stie sa mai faca si glume pe seama lor. Intr-o confruntare publica cred ca ii face praf oricine nu ar veni de la comunisti. Nici Lupu, Stapaniuk, Greceanii cu atit mai mult Voronin nu vor risca sa vina la confruntare, pentru ca ei simt ca nu vor rezista.
Cred ca in 2009 comunistii orice nu ar face, orice nu ar intreprinde vor trai o infrangere rasunatoare. Ori sa participe la dezbateri publice ori sa nu participe oricum sunt in decadere accelerata. Chiar mi-ar placea sa participe in confruntarile televizate sa vad cum isi bat joc tinerii de ei. Asta chiar le-ar stirbi enorm din imagine. In ultimul sondaj din primavara comunistii aveau 44% si asta in conditiile cind undeva 50% din respondenti sunt indecisi insa care nicidecum nu vor vota comunistii, pentru ca sunt mai mult alegatori ai partidelor democrate. Comunistii din acest considerent au in realitate undeva 22%. Pina la alegeri acest rating inca va scadea, poate chiar sub 20%. Inca un mandat si vor fi coboriti sub pragul electoral, iar atunci vor putea fi scosi si din legalitate. FINITA LA COMEDIA!

No comments: