Saturday, August 30, 2008

SCHIMBAREA 2009

Odata cu apropierea alegerilor parlamentare din 2009 tot mai multe partide politice declara sus si tare ca sunt pentru schimbare. Pentru asta pleda PL, AMN, PLDM, PNL si PMAE. Mai nou insasi fostul presedinte de tara Petru Lucinschi spune ca lozinca schimbării va fi actuală în alegerile din 2009 şi schimbarea va avea loc, insa va sustine pe Braghis in alegeri, adica PSD. Nu stiu ce schimbare poate sa aduca Braghis cind acesta se afla in politica din 1998.
De PNL mai multi spun ca este mic si neimportant, ca nu are structuri in toate teritoriile republicii. Nu cred ca din acest motiv trebuie sa fie desconsiderat, ci din altele. Am discutat mai demult cu dna Pavlicenco pe blogul ei despre principiile pe care ar trebui sa le adopte PNL in alegeri si eu ii sugeram ca trebuie sa adopte principiile unei societati civilizate chiar daca la noi ele inca nu functioneaza, chiar daca este riscul ca sa ia un rezultat mai modest la alegeri. Ea totusi nu era de acord si spunea ca in Moldova toti actioneaza ca in jungla si ei ca sa ia niste rezultate trebuie la fel sa actioneze dupa acele principii chiar daca nu sunt de acord cu ele. Ei bine, nu stiu atunci cum are de gind PNL sa aduca schimbarea, daca continua sa actioneze dupa principii vechi.
La fel si PLDM ne spune despre SCHIMBARE insa ei inteleg prin asta doar schimbarea elitei politice, adica schimbarea oamenilor de la guvenare si nu vorbesc mai nimic de principii, ci spun doar ca sunt pragmatici. Nu stiu ce inteleg ei prin acest pragmatism, insa daca si ei isi pun scopul doar sa obtina un rezultat actionind dupa princiile junglei, adica principiile vechi, atunci ma intreb ce fel de schimbare ne vor aduce? As crede ca scopul unui partid nu trebuie sa fie doar obtinerea de rezultate rapide, asa cum vrea PLDM, ci rezultate de lunga durata prin impunerea principiilor dupa care se conduc tarile westice civilizate, astfel se va realiza si la noi SCHIMBAREA de care avem nevoie si astfel vom deveni si noi o societate civilizata. AMN este partidul care pe toata perioada mandatului din 2005 au avut continuu o retorica anti-comunista si au spus ca nu se vor alia niciodata cu cei care au votat pentru Voronin, insa vad ca PLDM a carui lider a votat un presedinte comunist colaboreaza foarte fructuos cu AMN. Nu stiu ce fel de principii va adopta AMN in 2009, insa este putin probabil sa fie principiile de participare in spirit european si civilizat fara sa manipuleze in alegeri.
PL este acel partid care sustine o apropiere mai mare atit fata de Romania cit fata de UE, iar pentru a realiza aceste scopuri spera sa aiba un rezultat foarte bun la alegerile parlamentare din 2009. PL a reconfirmat in cadrul Sedintei Biroului Permanent din 21 iulie 2008 faptul că strategia politică principală a Partidului Liberal o constituie înlăturarea pe cale democratică a partidului comuniştilor de la guvernare la alegerile parlamentare din 2009.
Cred ca toate partidele de opozitie care pretind sa ne aduca schimbarea in 2009 trebuie sa adopte principiile unei democratii veritabile si sa pledeze pentru inlaturarea pe cale democrata a comunistilor de la guvernare, asa cum si-a propus si PL. Pentru ca privind cum se comporta unele partide pe scena politica in perioada pre-electorala nu stiu daca as spune ca au un comportament democrat si daca sunt capabile sa aduca si schimbarea pe care o astept eu. Inlaturarea pleiadei comuniste nu inseamna schimbare, pentru ca daca acesti lideri vor veni prin metode murdare manipulind masele atunci nu stiu cum se vor comporta cind vor fi la guvernare. Deci incredere in ei pot avea exact atita cit am acuma in comunisti, care au venit la conducere pe cai democrate, dar nu vor sa plece la fel pe cale democrata. Inteleg si partidele ca sunt puse in conditii neegale in comparatie cu partidul de guvernare care beneficiaza de toate resursele administrative, dar totusi cred ca alegerile din 2009 este acel examen de maturitate politica si partidele trebuie sa actioneze in spirit democratic dupa principiile unei societati civilizate chiar daca la noi inca nu functioneaza. Partidele trebuie sa cultive cultura politica, pentru ca numai asa vor putea activiza masele, iar schimbarea se realizeaza prin insasi schimbarea organica a societatii.

No comments: