Thursday, September 4, 2008

STOP MANIPULARE!

Consider initiativa PLDM de referendum drept un truc prelectoral manipulatoriu bine gindit care avea scopul sa delimiteze sau sa-si marcheze intr-un fel electoratul necesar care le-ar da posibilitatea si comfortul sa se lanseze pe scena politica din Moldova. Cele 224 mii de semnaturi adunate in favoarea referendumului, care nu au fost in nici un fel confirmate nefiind depuse la CEC, sunt acel minim de care are nevoie PLDM pentru a-si atinge scopul la alegerile din 2009 de a obtine peste 10% din sufragiile de vot.
Un alt partid care manipuleaza este AMN - partid care a servit in 2005 ca baza pentru a aduna intr-un bloc toate partidele de opozitie, in conditiile cind acest partid a aparut cu doar doi ani inainte de alegeri, iar liderul lor Serafim Urechean care se declarase adversarul direct a lui Voronin, dupa alegeri isi lasa mandatul de primar al capitalei neterminat si merge in parlament ca deputat, si care nici nu-si depune candidatura la presedentie. Iar acum cind pentru alegerile locale din 2007 isi fixeaza drept obiectiv sa obtina cel putin o treime din sufragii si obtinind 17%, adica doar jumate din ceea ce isi propune, fixeaza un alt obiectiv deja pentru alegerile parlamentare din 2009 si anume de a acumula suficiente sufragii pentru ca AMN sa poata prelua guvernarea. Pare a fi ilogic sa iti fixezi un obiectiv tot mai mare cind indeplinesti doar jumate din cel precedent. Insa alta este logica manipularii, trebuie sa declari de doua ori mai mult! Ca sa poti obtine cit iti doresti sau ca sa pastrezi macar ceea ce ai trebuie sa declari de doua ori mai mult!
Daca privim care este echipa parlamentara vedem ca AMN s-a ales doar cu 15 deputati pe cind blocul obtinuse 28.5%. Pentru a-si stabili obiectivele se porneste de la acest rezultat, de la aceasta realitate care este numarul de deputati parlamentari. Obiectivul il stabilesti astfel ca prin manipulare sa nu obtii mai putin decit ai. Ca sa obtii mai mult de 15% spui ca vrei o treime din sufragii si vedem ca in 2007 manipularea a functionat si ei au obtinut 17% la alegerile locale. Deci manipularea in Moldova inca functioneaza, iar AMN pretinzindu-se ca cel mai mare partid de opozitie este, de fapt, cel mai mare manipulator de opozitie! In asa conditii obiectivul AMN pentru alegerile din 2009 este ca sa obtina o treime din sufragii, iar declaratiile precum ca vor sa preia puterea centrala nu este decit manipulare!
Acuma sa ne amintim de alte declaratii manipulatorii, dar de data asta lansate de PCRM, din numele lui Voronin care spuse ca in 2009 ei vor obtine tot atit cit au obtinut si in 2001. Deci iarasi intreb unde este logica si pe ce se bazeaza aceasta declaratie exagerat de optimista cind se vede ca comunistii pierd tot mai mult teren, iar asta a demonstrat alegerile din 2007 cit si pierderea primariei capitalei. De fapt, ei tintesc ca sa obtina in 2009 undeva jumate din cit obtinuse in 2001 si daca atunci avuse 71 de mandate, atunci acum ar fi multumiti si cu 35. Dupa cum vedem, ceea ce vor comunistii in 2009 este ca sa pastreze acea treime din totalul sufragiilor de vot pe care le au deja obtinute in 2007 la alegerile locale, in timp ce partidele democrate au obtinut 2/3 din total. Deci nu tintesc ei spre obtinerea rezultatului din 2001, ei se vor multumi cu pastrarea celui din 2007, insa nu pot sa faca asta fara manipulare.
Cred ca toate partidele democrate care nu manipuleaza trebuie sa condamne aceste practici comuniste, pentru ca astfel nu vom putea avea nici un fel de schimbare. O schimabare cosmetica de elita politica nu este suficienta pentru a aduce schimbarea de care avem nevoie. Trebuie de schimabat si modul de actionare, de promovare astfel ca sa fie unul democratic si nu comunist precum este manipularea!

MANIPULÁ vb. tr. 1. a mânui, a manevra. 2. a antrena, prin mijloace de influenţare psihică, un grup uman, o comunitate sau o masă de oameni la acţiuni al căror scop aparţine unei voinţe străine de interesele lor; a influenţa opinia publică prin mass-media sau prin alte metode persuasive. (<>manipuler)

No comments: