Saturday, December 13, 2008

Schimbare de lideri

Anterior foarte multi au lansat idea precum ca dl Mihai GHIMPU trebuie sa-i cedeze functia de presedinte PL dlui Dorin GHIRTOACĂ. Dorinta asta mai mult venea de la sustinatorii PLDM, iar dl FILAT inca din timpul campaniei electorale pentru primarie si-a anuntat suportul pentru Dorin spunind totodata ca l-ar sustine si mai mult daca el ar fi presedinte PL. Pina acum, dupa alegerile locale din 2007, eu nu am simtit nevoia ca aceasta schimbare in conducerea PL sa se produca, insa cu cit mai mult se apropie alegerile din 2009 tot mai mult ma conving ca presedinte PL trebuie sa fie Dorin CHIRTOACĂ si asta in primul rind pentru ca el are ratingul cel mai mare dintre liderii de opozitie situindu-se in ultimele sondaje chiar pe pozitia II-a dupa VORONIN. Problema cea mare pentru Dorin este participarea si rolul lui in aceasta campanie vrind sa participe pe lista pentru parlament cind deja a anuntat cu mult inainte ca nu are de gind sa renunte la functia de primar dorind sa-si duca mandatul pina la capat, lucru de apreciat. Daca Dorin CHIRTOACĂ ar fi presedinte PL atunci ca lider de partid el va trebui sa participe si sa conduca PL-ul in campanie, si astfel nu vor mai trebui alte justificari.
Idea schimbului de presedinte, cit nu ar fi de straniu, dar trebuie de extins si in PLDM. Da, tocmai in partidul care dorea schimbul de presedinte la PL. Am scris si un comentariu pe 2009.md in dreptul candidatului pe care-l consider cel mai potrivit pentru a fi presedinte in PLDM, iar acesta este dl Mihai ŞLEAHTIŢCHI. Spre deosebire de PL, care in sondaje este putin mai bine cotat decit PLDM, acest partid poate fi marginit in campania electorala prin atacat in adresa liderul actual al partidului despre care stim foarte bine ca se afla intr-un mare conflict cu PPCD. O alta problema este faptul ca Vlad FILAT fiind director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat in anii 1998-1999 este acuzat acum ca ar fi lasat ca unele companii de stat sa fie privatizate in mod fraudulos. Cred ca nu va ramaine neexploarata nici activitatea in business a dlui FILAT, pentru ca se cunosc multe zvonuri precum ca s-ar fi ocupat cu contrabanda de tigari inca de pe vremea studentiei. De asta schimbarea liderului ar putea da peste cam toate planurile comunistilor pe care le-au construit pina acum pentru campania electorala.
Schimbare de lider nu este necesara doar la PL si PLDM, dar si la PNL care de curind se aliase cu MAE si care intentioneaza sa fuzioneze dupa alegeri. Consider ca presedinte al partidlui care urmeaza sa se formeze din aceste doua partide trebuie sa fie dna Alexandra CAN. Am scris comentarii pe blogul dnei deputat Vitalia PAVLICENCO in legatura cu acest lucru si astept curind sa-mi scrie si raspuns. Aceasta fuziune, daca se tot spune ca urmeaza sa fie realizata, ar trebui cel mai bine sa se realizeze acum inainte de campania electorala. Schimbarea de lider ar da impresia ca partidul nou format, chiar si daca se va decide sa ramana sub sigla PNL, va fi unul orientat intr-adevar spre schimbare demonstrindu-se astfel si predispunerea de schimbare a raportului de forte in PNL. Sper ca dna Vitalia PAVLICENCO va da dovada ca poate merge la compromis de dragul luptei contra comunistilor, iar sloganul care va trebui folosit in viitoarea campanie este sloganul lui OBAMA: YES, WE CAN!
Pe linga toate aceste schimbari propuse mai sus as considera ca si in AMN trebuie de identificat un lider care ar putea sa-i ia locul lui Serafim URECHEAN, pentru ca odata ce pretinde ca va ajunge presedinte, atunci nu mai trebuie sa-i urmeze exemplu lui Vladimir VORONIN pastrindu-si si functia de presedinte de partid. Cele mai multe sanse la functia de presedinte AMN le are dl Veaceslav UNTILĂ sau poate si Iurie COLESNIC ei fiind vicepresedinti in AMN.
Asemenea schimbari trebuiesc initiate si in PD daca mai pretinde sa se considere un partid de opozite fata de coalitia ros-oranj. Cadidatul cel mai potrivit
la functia de presedinte PD as considera pe Oleg SEREBRIAN. Aceasta schimbare ar asigura negresit trecerea pragului electoral.

5 comments:

Anonymous said...

Presedintele de partid nu inseamna intotdeauna liderul de imagine a partidului. Dacă ai fi membru a unui partid ai înțelege ce am în vedere.

După logica ta, Barack Obama ar trebui să fie președintele Partidului Democrat din SUA, Vladimir Putin, președintele Partidului Edinaia Rossia, iar Traian Băsescu, președintele Partidului Democrat-Liberal.

P.S. M-am referit la prima parte a articolului. La celelalte partide, în afară de PL nu vreau să mă pronunț.

socolenco said...

Logica mea se confirma cel putin in cazul lui Putin si fii sigur ca 'domnia' lui Putin la Kremlin s-ar putea intinde pina la adinci batrineti. Dar nu vreau eu ca acest scenariu sa se realizeze si la noi, pentru ca vreau ca in Republica Moldova sa fie democratie si nu autocratie. Insa trebuie sa recunosc ca sunt putin nerabdator si vreau ca partidele liberale sa foloseasca tot potentialul lor pentru a lua o majoritate de peste 61% in 2009.

Anonymous said...

Sunt de acord cu avantajele enuntate de tine in articol referitor la schimbarea lui Ghimpu.
Sa vedem, insa, care ar fi dezavantajele, dupa mine: Chirtoaca si-ar pierde functia de la Primarie pentru ca nu ar mai face fata muncii prea grele; Ghimpu este perceput drept omul care munceste cel mai mult si investeste in partid (cand zic cel mai mult ma refer la munca depusa la partid, caci Chirtoaca e in primul rand primar), iar daca degradeaza autoritatea lui va scadea prea mult. A ne baza pe presedintele de partid-lider de opozitie, pe Chirtoaca-primar si pe Chirtoaca-simbol al schimbarii spre bine din RM e prea mult oentru moment, cred eu.
Despre ceilalti lideri nu am ce comenta. Sunt de acord in mare parte cu argumentele tale.

socolenco said...

"Sa vedem, insa, care ar fi dezavantajele.."

Da, mersi pentru idee. Cred ca voi scrie inca un post in care voi incerca sa privesc prin prisma dezavantajelor.

Probabil ai dreptate ca suntem tot mai tentati sa-i punem lui Dorin pe umeri poveri din ce in ce mai mari si pe care nu le-ar putea duce. S-ar putea sa fie si unii interesati in acest lucru (de a impovara pe Dorin) de asta au si lansat idea precum ca Dorin Chirtoaca trebuie sa fie si presedinte.

Anonymous said...

În dezbatere se naște adevărul.