Wednesday, February 25, 2009

(comunisti) fara autoritate

Se pare ca in aceasta campanie electorala vor fi implicati tinerii organizatiilor de tineret de toate culorile atit a partidelor de opozitie cit si a partidului comunistilor. Daca tinerii partidelor liberale pledeaza pentru o schimbare fireasca de guvernare pentru ca timp de 2 mandate partidul comunistilor nu s-au descurcat cu o multime de probleme atit pe plan intern cit si extern, atunci tinerii din PCRM se vor pomeni in situatia penibila ca nu vor sti pentru ce pledeaza. Acesti tineri imbatati de Succesul ametitor al comunistilor in alegerile din 2001 si 2005 au acceptat sa-si dedice eforturile pentru perpetuarea la putere a unui partid care prin definitie nu admite tineri formati intr-o societate democrata, tineri neafectati de sistemul sovietic. Acesti tineri dilueaza esenta si autoritatea partidului comunistilor, ei nu reflecta in nici un fel imaginea diabolica a masinariei politiste care statea pe timpuri in spatele conducatorilor comunisti, ei nu inspira frica. Asa ca poate sa-i laude Voronin mult si bine, ca au reputatie, ca sunt oameni cumsecade si onesti, nu conteaza cit de patrioti sunt - ei oricum nu au autoritate si duelul verbal Darie-Sirbu reflecta foarte bine aceasta realitate. Daca comunistii vor trimite in dezbaterile televizate ale acestei campanii electorale tineri de felul asta atunci sunt pierduti, pentru ca aici intervin regulile democratice care permite sa cistige doar cel mai pregatit. Regulile democratice iti permit sa cistigi capital politic in mod cinstit ceea ce comunistii nu prea sunt deprinsi sa faca, pentru ca intreg sitemul comunist s-a aflat la conducere prin falsificari, prin minciuna si terorizari. Insa cred ca nu mai putem permite ca astfel de oameni sa se afle la conducere, ei prin definitie nu pot sa ne faca viata mai buna. Deci politica asta de personal a comunistilor este doar falimentara, pentru ca tinerii nu le pot aduce imagine buna, tinerii nu le apartin comunistilor chiar daca unii sunt in slujba lor.
Asta ma face sa cred ca deja avem un indiciu ca vremea de glorie a comunistilor s-a epuizat si ca vor trai o infringere zguduitoare in aceste alegeri. Da, comunistii vor pierde aceste alegeri! Ei nu mai au resurse intelectuale si nici chiar expertiza celor de la Kremlin nu le va ajuta. Republica Moldova poate sa faca Schimbarea si trebuie macar pentru prima data sa simtim ca noi conducem aceasta tara! Iata vreau sa le recomand tuturor acelor care se rup sa conduca Republica Moldova sa priveasca raspunsul, cit nu ar fi de paradoxal, a lui Putin intr-un inteviu pentru presa germana cum putem noi sa ridicam autoritatea republicii noastre. Le recomand asta in special comunistilor pentru ca ei, cit nu ar nega acest lucru, nicidecum nu apara interesele noastre, ale cetatenilor nostri. Este de ajuns sa ascultati raspunsul la prima intrebare si pot sa spun ca sunt de acord aici cu premierul rus: autoritatea oricarei tari care incearca sa-si apare interesele pe plan intern si international va creste, pe cind autoritatea tarii care incearca sa reprezinte interesele altei tari va descreste prin definitie. Interesant este ca acesti comunisti sunt tare sensibili cind este vorba despre apropierea de Romania - tara in camponenta careia am fost timp de 2 decenii si de care ne leaga mult mai mult decit de Rusia - tara cu care incearca ei sa stabileasca si sa tot fortifice relatiile de parteneriat strategic. Pare-mi-se ca aceasta fortificare si inseamna ca comunistii agreeaza influienta Rusiei in zona si in acelas timp accepta si faptul ca autoritatea noastra va scade pe termen lung sau scrut. Si iata asta si avem: am ajuns cea mai saraca tara din Europa si suntem la nivelul tarilor africane din punct de vedere de dezvoltare economica. Poftim rezultatele dlor comunisti pe termen lung, asta este consecinta de lunga durata si nu mai poti schimba nimic intre timp. Cred ca macar cei care vor veni in locul comunistilor vor constientiza ca indiferent de toate trebuie sa lupte pentru interesele acestor cetateni napaditi de nevoi, ca acesti cetateni sa se simta protejati, sa nu umble cu cersitul prin intreaga Europa. Deci comunistii prin actiunile lor au scazut enorm autoritatea tarii noastre pe plan international si noi acum trebuie sa restabilim totul, trebuie sa luptam pentru imaginea noastra in lume, pentru ca fara asta nu aderam noi nici la EU si nici la NATO.

2 comments:

Anonymous said...

Moldova a fost in componenta Romaniei nu numai 2 decenii... Noi am fost o parte a Tarilor Romanesti secole intregi, de la razboaiele dacice. De asemenea, nu cred ca partidul comunist va suferi o infringere zguduitoare in aceste alegeri. Daca faci o vizita intr-un sat din Moldova - foarte usor iti dai seama ca sunt inca multi dintre cei care impartasesc nostalgia sovietica si idealurile comunsite. Trebuie sa fim optimisti, dar in acelasi timp si - realisti.

socolenco said...

Vazin, te asigur ca chiar si la sat lumea deja nu mai crede in comunisti, pentru ca pina acum ii votau pentru ca erau o speranta, insa au dat peste cap toate asteptarile. Asa ca am toata certitudinea ca vor suferi o infringere zguduitoare! Cel putin vreau sa cred in asta!