Saturday, February 21, 2009

Vot de calitate

Iata pe mine ma intereseaza sa stiu de ce asa se intimpla ca de fiecare data suntem guvernati cum vrea chipurile majoritatea ca mai apoi tot noi, majoritatea, sa fim nemultumiti de actul de guvernare?
Undeva este o carenta si asta se regaseste in calitatea votului exercitat.
Sunt sigur ca daca votul dat de majoritate ar fi unul in cunostinta de cauza, atunci cu totii am fi multumiti de calitatea guvernarii. Consider ca astfel pot fi organizate sondaje pina la alegeri cit si dupa alegeri care sa reflecte aceasta realitate numit de mine coeficient de calitate sau procentul votului de calitate. Cred ca este un lucru destul de relevant mai ales ca putem in viitor cerceta si evolutia acestui coeficient. Imi este interesant sa stiu cam care va fi procentul voturilor in cunostinta de cauza la alegerile din 2009, pentru ca numai asa imi voi putea permite sa fac si niste predictii referitor la calitatea de guvernare care ne asteapta. Ma intereseaza acest detaliu pentru ca la moment peste o mare parte din populatie planeaza o nestiire cronica, un nihilism as spune chiar, ce tine de cunostine de pe scena politica a Republicii Moldova. Intrucit avem un procent destul de mare de indecisi acestia deseori se intimpla sa-si formeze anumite preferinte in ultimele zile ale campaniei electorale si ar putea da un vot in nestiinta de cauza. Consider ca este insuficient sa urmaresti doar discutiile sau spoturile frumoase din campania electorala: trebuie sa mai cunosti si cite ceva din backgroundul acelor pretendenti la alegeri, cit de credibili sunt si la ce ne putem astepta de la ei. Acest coeficient despre care vorbesc mai sus probabil ca ar avea careva conexiuni si cu procentulajul celor interesati in mod deosebit de politica care in ultima vreme s-a ridicat, dupa cum imi amintesc din anumite sondaje, insa nu dispun acum de astfel de date. Daca le aveti la indemina v-as ruga sa-mi indicati si mie vreo sursa.
Iata maine va fi organizat si protestul PLDM pentru a sustine asigurarea dreptului la vot celor plecati peste hotare. Desigur ca este o actiune salutara pentru ca sustine participarea la votare, insa ma intreb cit de calitativ poate fi votul celora care sunt peste hotare si care sunt departe de realitarile de pe scena politica din tara? Sunt mai mult inclinat sa cred ca in cazul lor putem vorbi despre un vot preponderent in necunoastere de cauza cu exceptia celora care mai urmaresc cit de cit evenimentele din tara prin intermediul internetului, insa si prin astia se poate de intilnit indecisi. Stiu ca chiar si daca vom cunoaste acest procent de voturi in cunostinta de cauza multe nu vom putea schimba, realitatea sumbra ramane, insa cel putin vom putea sa punem un diagnostic corect si sa lucram pe acele directii unde sunt restante, sa incurajam implicarea simplului cetatean in procesul de guvernare. Asta se poate intimpla numai prin vointa si binevointa celor care vor ajunge sa ne reprezinte in parlament prin programe speciale care sa asigure transparenta de guvernare astfel ca fiecare cetatean sa aiba acces la informatia de interes public, ca fiecare cetatean sa poata sa-si formeze o pozitie referitor la cursul firesc al lucrurilor in tara. Deci vreau ca acest articol sa fie si un mesaj pentru noua elita politica care va veni la guvernare, care sa le comunice ca de ei depine calitatea votului in alegerile parlamentare urmatoare, ca de calitatea votului va depinde calitatea de guvernare, iar de calitatea de guvernare depinde viitorul nostru in ansamblu, prosperarea noastra ca tara europeana.

No comments: