Sunday, May 3, 2009

miliardul de aur

Deja cunoastem cu totii tirgul pe care ni-l propun europenii, ca partidele liberale sa gaseasca un compromis cu partidul comunistilor si ei ne garanteaza credite in marime de un miliard de euro. La o simpla privire acest tirg pare de neconceput si de neacceptat, pentru ca prea usor inchid ei ochii la toate ilegalitatile comise de comunisti, la fraudele enorme din aceasta campanie electorala. Le putem da crezare o data, insa deja este a doua oara cind ne forteaza sa admitem si sa rabdam aceasta guvernare comunista. Si daca pina acum multi au sperat ca europenii ne vor sari in ajutor iata ca acum ramanem dezamagiti, pentru ca europenii nu prea vor sa se implice in condamnarea ilegalitatilor comunistilor si pe linga asta s-ar parea mai mult ca ei ii si finanteaza garantind acele credite de un miliard de euro.
Problema este ca europenii nu mai privesc la Europa ca la un conglomerat albastru plin de stele galbene, europenilor le place sa vada si alte culori, iar ca sa va convingeti puteti vizita pagina presedentiei cehe eu2009.cz. Sa stiti ca aceasta inclinatie spre colorat, spre variat este o tendinta generala indiferent daca este vorba despre o abordare grafica, demografica sau chiar geopolitica. Noi acum suntem o stea rosie pe harta Europei si impodobim destul de bine imaginea ei. Europenilor le place sa arate bine, neordinar, si respectiv acum acest neordinar este transpus peste intreaga Europa. Schimbarea la fata a Europei are loc doar dupa ce europenii considera ca trebuie sa-si mai schimbe look-ul, pentru ca in mod automat au loc schimbari si la nivel european. Nu exista reguli sau legi care sa ne poata prezice cind vor avea chef europenii sa ne vada si pe noi o stea galbena pe un fundal albastru. Am impresia ca nici chiar daca am indeplini toate conditiile pe care ni le impun nu garanteaza aderarea noastra la UE.
Am ramas mirat si chiar stupefiat cind am auzit pe unii din liderii liberali ca cica acum este pentru prima data cind Moldova este discutata la nivel european, ca cica pina acum asa ceva nu s-a intimplat. Si ma gindesc, dar oare din a cui vina nu s-a discutat, oare comunistii pina acum nu au mai facut ilegalitati, de ce nu i-ati denuntat si pina acum, de ce nu ati ridicat problemele la nivel european pina acum? Oare asta nu inseamna complicitate dlor? Cum de va mai faceti de ris si spuneti asa lucruri, pentru ca va descalificati singuri in ochii celor care v-au ales. Este stiut ca europenii nu au chef, ei nu au chef de schimbari majore, rapide, mai ales cind aceste schimbari vor trebui facute din buzunarul lor. Cred ca singura solutie este ca sa ne impunem, ca noi sa ne impunem europenilor, ca sa le spunem ce vrem noi sa fim si s-o spunem cit mai transant! Da, asa cum o face si Dorin Chirtoaca, transant, ca sa inteleaga ca trebuie sa aiba chef sa priveasca si altfel. Lipsa de chef a europenilor este o simpla reflectare a inactiunilor noastre, nimic altceva. Deci europenii vor avea chef doar atunci cind noi nu vom mai sta cu mainile in sin, cind vom actiona, vom cere legalitate, cind si europenii vor simti un flux de energie din partea noastra, energie care sa-i alimenteze sa vrea si ei ceea ce vrem si noi. Numai asa vom putea grabi cumva si aduce Schimbarea la care visam atita.
Tirgul pe care ni-l propun europenii acum nu este decit o mituire, iar eu as spune ca este o mituire intentionata. Ei ne testeaza, vor sa vada daca ceea ce ne dorim noi este adevarat sau doar un mit. Iata acum partidele liberale au sansa sa se manifeste, sa-si arate adevarata fata. Europenii nu au nevoie in UE de colegi care sa nu stiu ce vor, pentru ca asta ar fi o povara pentru ei. De asta noi de pe acum trebuie sa ne gindim bine in privinta intentiei de aderare, care trebuie sa fie o intentie argumentata, rationala si nu una superficiala, un interes de scurta durata. Europenii nu au nevoie sa-si complice viata cu cei care nu stiu ce-si doresc, care nu stiu sa-si fixeze scopuri de lunga durata pe care sa le si realizeze.

No comments: