Monday, December 14, 2009

Mitocondrii aliantei

Tinind cont de fapul ca elita politica tot mai preferata este cea formata din atleti politici miscarea lui Osipov la functia de vice-presedinte AMN este destul de inspirata si reusita. Faptul ca a fost ales numai un vice-presedinte, il scoate in evidenta, ceea ce este foarte bine. Acest lucru reflecta aripa tinara din partid. Nu cred ca V. Untila prezinta o alternativa pentru postul de presedinte. Sper ca neintelegerile din cadrul AMN sa fie depasite rapid, pentru a asigura buna activitate a intregei aliante de guvernare.
Nevotarea lui Lupu la functia de presedinte pe fundalul fluidizarii tot mai puternice a capitalului politic, reprezinta o noua provocare pe scena politica moldoveneasca. Cred ca alegerile anticipate trebuie sa aiba loc cel putin peste un an, anume cind acest proces se va mai modera. Realizarea sondajelor in aceasta perioada nu cred ca este cea mai potrivita modalitate de a evalua partidele, pentru ca de multe ori, ele sunt utilizate doar speculativ. Procesul politic a devenit mai intens nu datorita politicienilor, ci datorita electoratului, care este foarte receptiv si practic tine pulsul metamorfozelor politice. Acum societatea noastra putin cite putin s-a desteptat si simt ca trebuie sa spun: s-a savirsit! Avem parte de o Schimbare nu doar la nivel declarativ sau superficial - noi respiram Schimbarea, iar mofturile unor politicieni nu fac decit ca aceasta societate sa respire si mai adinc, si mai profund, ca in final sa avem parte de o Schimbare definitiva!
Cred ca toate actiunile energice pe care le-a realizat Vlad Filat in mai putin de 100 de zile il propulseaza tot mai sus in lista preferintelor electoratului. Premierul acum se bucura atit de simpatia opozitiei comuniste, cit si de cea a unor partide extra-parlamentare, cum ar fi PPCD de exemplu; PLDM are sansa sa devina unul dintre cele mai puternice partide din tara, iar concurentul principal pare a fi Marian Lupu si PD-ul. Cazul lui Lupu este mai special: la fel se bucura de multa popularitate, acest lucru se datoreaza insa promovarii dlui Lupu la functia de presedinte din partea aliantei de guvernare. Despre nevotarea lui Lupu cineva spunea ca ar conveni mai mult PLDM-ului, insa eu cred ca ar fi fost chiar si interesul PD, pentru ca daca va fi fost votat toata fervoarea se opreste, toata reclama gratuita din partea AIE se stopeaza, iar Marian Lupu va fi privit prin alta prisma si anume prin reusita, prin Succesele sale ca presedinte.
Partidul Liberal ma surprinde placut in adevaratul sens a cuvintului: nu credeam ca liderii partidului pot fi atit de incisivi. Ma bucur ca sunt atit de bataiosi, uneori putin agresivi chiar, insa cred ca sunt in drept s-o faca atita timp cit au deplina dreptate. Iata aici este o dezbatere despre reforma TRM, dar puteti vedea si alte dezbateri cu Dorin Chirtoaca in cadrul emisiunii inProfunzime de la ProTV. Imi este greu sa spun care este perspectiva AIE, deoarece nu stiu cum va evolua raportul de forte in cadrul aliantei, insa cred ca toate partidele constituente au sanse sa-si mareasca ratingul intrucit sunt la guvernare si vor beneficia de mai multa publicitate.
Un alt lucru pe care vreau sa il mentionez este venirea unui nou post TV in Republica Moldova, care dupa cum am inteles va transmite stiri in regim non-stop. Acest lucru va angrena si mai mult societatea spre cunoastere. Mai nou stiu ca si portalul de stiri Unimedia a semnat un acord de parteneriat cu acest post TV. Cred ca aceasta alegere nu este intimplatoare, pentru ca Unimedia chiar daca pina acum avea pretentia de a fi o afacere era portalul de stiri numarul 1 si cel mai operativ portal de informare ceea ce l-a facut destul de popular. Ei au fost primii care au realizat transmisiuni directe de la diferite evenimente de maxim interes pentru cetateni, iar asta a corespuns exact cu asteptarile multora, care doreau sa se informeze rapid in mod instant. Ca exemplu puteti vedea cum a fost transmisa sedinta din 7 decembrie cind trebuia sa fie ales presedintele. Sper ca aceasta investitie din partea lui Sorin Ovidiu Vintu, patronul RealitateaTV, sa fie una de bun augur pentru presa si audiovizualul din Republica Moldova.

1 comment:

Anonymous said...

Destul de interesant scrii, dar e greu să citesc mult fără diacritice.