Wednesday, January 6, 2010

Presa de partid

Trecînd peste toate evaluările anului trecut 2009 mă voi referi la ceva concret dar foarte prezent şi în 2010. Chiar dacă avem la moment o altă guvernare, chiar dacă toate partidele constituente ale AIE susţin presa liberă se întîmplă ca unele partide oricum să-şi construiască şi presă de partid. Nu înteleg de ce se întîmplă acest lucru, poate că este o neîncredere cronică a oamenilor politici în presa liberă, însă lucrurile nu pot să continue astfel. Îmi aduc aminte foarte senin cum traversam pentru prima dată Polonia rămas foarte surprins de felul în care arătau satele de acolo: case mici şi grădini pline de flori exact aşa cum îmi povestise un fost coleg despre comunităţile rurale din Irlanda. Pentru noi parcă ar fi de neconceput să ai casă la ţară şi să cultivi doar flori: gospodarul din Republica Moldova trebuie să aibă păsări, porci, oi şi vaci prin prejurul casei, că de altfel riscă să rămînă în urmă de vecini. Cred că acelaş lucru se întîmplă şi pe arena politică: şeful de partid se gîndeşte şi la construirea partidului, şi la organizare cît şi la promovare care poate fi realizat cel mai eficient, în accepţiunea lui, cu ajutorul presei de partid. Dacă putem să vorbim despre eficienţă mică şi foarte mică în privinţa gospodăriilor de la sat, atunci cred că putem vorbi despre acelaş lucru şi în cazul partidelor politice care-şi dispersează eforturile luîndu-şi singure anumite atribuţii fără să fie silite de nimeni. Reflectarea evenimentelor politice este treaba jurnaliştilor.
În 2007 am ajuns un vizitator Unimedia exclusiv datorită blogului dlui Filat despre care la rîndu-i am aflat pe filat2007.md - primul blog de politician, care la acea vreme era ceva destul de impresionant pentru mine. La început chiar nu înţelegeam de ce congresul de constituire va fi retransmis de Unimedia, de ce orice eveniment are conexiuni cu acest portal de ştiri ca pînă la urma să înţeleg că PLDM crease o relaţie de simbioză cu Unimedia în beneficiul ambelor părţi. La un moment dat credeam că poate Unimedia este vreun site de partid, însa nu prea vroiam să atrag atenţia la acest lucru atîta timp cît avea de cîştigat un partid nou, care îşi propunea schimbarea elitei politice din Republica Moldova. Acum însă văd ca PLDM continue să se promoveze, dar de această dată prin intermediul portalului Stireazilei.md, iar ca să vă convingeti puteţi să mergeţi pe blogul dlui Filat unde majoritatea posturilor sunt preluate de pe Stireazilei. Acelaş lucru îl puteţi observa şi pe site-ul partidului PLDM. Iar despre acest portal Stireazilei poti afla doar un regulament însa cine sunt ei nu scrie nimic. Este clar că în aşa caz putem presupune că reprezita un portal de partid. Am observat că acolo poti să vezi şi anumite ştiri cu imagini video din deplasările pe care le are premierul: la Bruxelles sau la Yalta. Ştiu că la vremea lor au avut presă de partid şi alte partide cum ar fi PPCD sau PCRM, însă vedem că chiar şi aşa aceste partide au avut destine transcendentale pe scena politică. Şi nu ca m-ar deranja prea mult că PLDM caută să se promoveze, mă tem să nu aiba aceaşi soartă cu cele menţionate mai sus.
Nu am auzit ca de exemplu PL să aiba ziar de partid cu toate că mai multe voci ne spun că primarul de Chişinău a transformat Capitala în ziar de partid. Nu ştiu ce să zic că nu-l prea citesc, însa cred că partidele trebuie să se gîndeasca la politică şi mai puţin la promovare: cum spunea şi dl Lazăr ministrul economiei - trebuie de creat produsul şi apoi de promovat. Ce folos că PPCD avea ziarul Flux şi EuTV la dispoziţie, dacă a avut a se prăbuşi, atunci s-a prabuşit şi gata. Eu inţeleg că partidele caută şi apelează la tot ceea ce funcţionează, şi le poate ridica rating-ul, însă trebuie sa fim atenţi căci ceea ce a functionat în cazul unor partide, cum ar fi cel al comuniştilor, poate să nu funcţioneze şi în cazul altora. Vreau o ţara în care să avem separarea reală a puterilor în stat, iar presa să fie cea de-a 4-a putere! Îmi displace politizarea asta tîmpita a presei şi a audiovizualului. Dacă ne dorim cu adevărat valori europene, dacă ne dorim cu adevărat aderarea la spaţiul comunitar, atunci presa să-şi facă treaba fără imixtiunea politicului, căci de altfel Schimbarea pentru care am pledat se poate transforma într-o mare dezamăgire şi efectele ar fi imprevizibile.

3 comments:

Radu Chivriga said...

Iată din cauza aceasta, a fost creat site-ul www.privesc.eu - ca de eliminat toate comentariile jurnalismului! ca să nu facem politică unui partid ori altui ... şi ca lumea să vadă tot ce se întîmplă în direct (LIVE) ;)

Alexandru Cozer said...

Măi Socolenco măi, tu așa și nu vei să uiți de vechile frustrări.

socolenco said...

Iată din cauza asta, Radu, am zis că vă stimez cînd am citit despre voi cine sunteți si ce vreți să faceți.

Alex, gata, au trecut 100 de zile, putem critica și pe Filat.