Wednesday, February 3, 2010

Clanul lui Diacov

A trecut jumate de an de cind Marian Lupu a declarat sus si tare ca pledeaza pentru o coalitie de guvernare cu PLDM, PL si AMN, iar pe 8 februarie se implineste exact jumate de an de cind s-a constituit Alianta pentru Integrare Europeana. Tot la acea data se implinesc exact 13 ani de la formarea Mişcării social-politice "Pentru o Moldova Democratică şi Prosperă". Dupa cum vedem din datele istorice forta politica condusa de Diacov a format guvernul ADR, care a fost primul guvern de coalitie din Republica Moldova. Premierul ales a fost Ion Sturza, iar in componenta guvernului de atunci s-a aflat si Vlad Filat, care din functia de director al Departamentului Privatizare şi Administrare a Proprietăţii de Stat al Republicii Moldova vine in guvern in calitate de ministru de stat. Ulterior Vlad Filat dupa ce obtine mandatul de deputat in 2005 renunta la calitatea de membru PD si la 8 decembrie 2007 constituie impreuna cu un grup de initiativa PLDM. Insa se pare ca acest lucru nu l-a deranjat tare pe Diacov si la 10 februarie 2008 reuseste sa atraga prin fuziune PSL condus de Oleg Serebrian. Nu stiu exact cind insa a reusit sa atraga in PD si pe Oazu Nantoi fostul lider PSD. Dupa ce realizase toate aceste intorsaturi pe scena politica reuseste sa-l atraga dupa alegerile din 5 aprilie si pe Marian Lupu, care din 2005 s-a aflat in functia de presedinte a parlamentului. Acum trecute fiind toate aceste lucruri in revista mai putem pune la indoiala existenta clanului Diacov? Sigur ca nu.
Dinamica PD este interesanta si observam ca dupa orice metamorfoza acest partid sufera o slabire pe scena politica. Iata de exemplu dupa ce s-a reorganizat in 2000 la 15 aprilie in PD la alegerile parlamentare din 2001 acesta nu a trecut pragul de unul singur obtinind doar 5% din sufragii. Apoi dupa ce a fuzionat cu PSL in alegerile din 5 aprilie 2009 la fel nu trece pragul. Abia dupa ce adera Marian Lupu la PD acesta a reusit sa obtina 13% din sufragii ceea ce constituia procentul tinta anuntat de Serebrian dupa ce avuse loc fuzionarea cu PSL spunind ca intrucit la alegerie locale din 2007 PD a fost cotat in jur de 10%, iar PSL cu 3% procentul minim la care spera in alegerile din 2009 este de 13%, iar cel maxim este valoarea dubla a acestuia, adica 26%. Bine, primul procentaj tinta a fost atins la 29 iulie 2009, acum cred ca urmatorul procentaj pe care tintesc in urmatoarele alegeri va fi cu siguranta cel de 26%. Din cite stiu PD la moment nu si-a expus pozitia referitor la necesitatea alegerilor anticipate, insa am impresia ca ei sunt foarte interesati de aceste alegeri chiar daca nu declara nimic.
Este adevarat ca PD a contribuit la formarea aliantelor de guvernare, insa pacat doar ca aceste aliante sunt de scurta durata. De asta nu trebuie sa ne facem mari iluzii nici in ce priveste actuala AIE, care poate dura maxim 2 ani. In actuala alianta de guvernare PD aparent nu s-a ales cu nici o functie gindindu-ne la faptul ca nu a fost ales Marian Lupu la functia de presedinte, insa uitam sa ne amintim ca mai sunt si alte functii importante asa precum functia de procuror general, functia de director SIS, care asa si nu stim din partea carui partid au fost inaintati. La inceput m-am gindit ca Zubco este din partea AMN, insa acum cind vedem cit de greu are loc anchetarea pe marginea dosarului "7 aprilie" inclin sa cred ca aceasta functie o controleaza anume PD. Chiar premierul Filat si-a exprimat nedumerirea de ce asa greu are loc anchetarea si s-a aratat un pic dezamagit de modul cum se lucreaza in acea structura. Recent Voronin a declarat ca adevarul in privinta evenimentelor din aprilie le detine SIS. Aceasta declaratie are scopul de a pune responsabilitatea in circa partidului din partea caruia este propus directorul SIS.

No comments: