Majoritatea partidelor pro-europene din Republica Moldova sunt incluse in acelas timp intr-o competitie pentru a obtine acceptul si suportul rusesc de a guverna. Trebuie sa avem relatii bune cu Rusia, relatii de parteneriat, insa am impresia ca nici cei care declara ca pleaca la Moscova in pozitie de drept nu pot sa construiasca asemenea relatii, pentru ca Rusia chiar daca ne accepta oficial ca republica independenta, atunci la nivel neoficial ne considera inca o gubernie ruseasca si relatiile in raport cu Moscova nu pot fi decit de subordonare. Daca Rusia intr-adevar ne-ar respecta independenta si suveranitatea capatata in 1991, atunci nu si-ar mai tine armata pe teritoriul nostru. Este deja stiut cit de duplicitara poate fi Rusia in problema transnistreana care ne spune pe de-o parte ca avem tot suportul ei daca vom ajunge la o intelegere cu Tiraspolul, iar pe de alta parte tot ea coordoneaza elita de la Tiraspol astfel ca sa nu ajungem degraba la niciun compromis.
PCRM se lauda ca nu au admis federalizarea Republicii Moldova in 2003 dupa planul Kozak incercind in felul asta sa se deculpabilizeze in fata electoratului, dupa ce a executat foarte disciplinat timp de 8 ani toate indicatiile de la Moscova. Acum au pierdut puterea si Moscova se simte nevoita sa caute alti parteneri de incredere. Printre acestea desigur ca nu se vor afla partide extra-parlamentare de genul PSD si nici partide parlamentare de genul AMN, ci vor fi partide care se bucura de o ascensiune foarte buna pe scena politica. Acest criteriu se impune intrucit Rusia are nevoie de parteneri de lunga durata. Unicele partide care corespund la moment acestui criteriu sunt PD si PLDM fiecare incercind sa-si demonstreze competitivitatea. Faptul ca PLDM pledeaza pentru limba romana in constitutie nu constituie un impediment in a se afla in aceasta competitie, pentru ca partidul ales trebuie sa fie in primul rind popular si puternic.
PD pastreaza intacta baza ideologica moldovenista construita inca de comunisti, insa PLDM este de parerea ca pentru a deveni cel mai puternic partid anumite concesii de ordin indentitar sunt necesare. Din acest motiv PD insista cu sintagma de limba moldoveneasca, iar PLDM se arata ferm convins ca limba de stat in constitutie trebuie sa fie limba romana. Cred ca in felul asta liberal-democratii spera sa rupa o buna parte din electoratul PL, pentru care denumirea limbii este de principiu. Relatia dintre PD si PLDM este greu de prezis, pentru ca ambele au ambitia de a deveni cel mai puternic partid politic. Pe viitor nu cred ca este posibila o coalitie de guvernare formata din PD si PLDM.
In toamna Marian Lupu a fost invitat la congresul partidului "Rusia Unita", cu care a semnat anumite acorduri de colaborare. Este interesant ca tot atunci acel partid a adoptat doctrina conservatoare, iar acum in decembrie la cel de-al treilea congres PLDM la fel si-a schimbat doctrina din populara in cea conservatoare. Pentru mine aceste lucruri nu par a fi intimplatoare si cred ca PLDM doreste mult sa cistige aceasta competitie. Nu e prea bine sa schimbi des doctrina, pentru ca se poate ajunge intr-o criza doctrinara de partid asa precum a ajuns AMN, care niciodata nu s-a putut defini clar ce fel de partid este: social-democrat, liberal sau social-liberal. Am impresia ca liberal-democratii sunt dispusi sa recurga si la alte transformari si nu m-as mira daca peste vreo citiva ani vor schimba chiar si denumirea partidului.
No comments:
Post a Comment