Monday, February 1, 2010

Dispute identitare

Marian Lupu s-a simtit deranjat de declaratiile ministrului de externe al Romaniei, dl Teodor Baconschi, care a contestat teoriile in suportul identitatii si limbii moldovenesti: cica aceasta pozitie poate periclita relatiile dintre tarile noastre intrucit aceste declaratii ar leza o buna parte din cetatenii republicii noastre care se identifica moldoveni. Cred ar trebui mai intii de organizat un nou recensamint si numai dupa asta vom cunoaste ce procentaj real se identifica ca moldoveni. Mie pur si simplu imi pare rau ca am ajuns ca statalitatea sa se sprijine pe un pilon atit de firav cum este pilonul identitar. Nu putem continua in felul asta, trebuie sa se recunoasca ca suntem doua state romanesti, dar suntem doua state independente. Iata asa cred ca pornind de la adevar vom putea face ceva progrese si in plan economic altfel vom ajunge ca acesti multi care acum se identifica moldoveni sa voteze, la un eventual referendum, pentru unire cu Romania in semn de protest clasei politice, care nu stie decit sa-si umple buzunarele, dar nu face nimic real pentru popor. Nu, nu vor vota din convingere, dar in semn de protest si cred ca acest lucru trebuie sa dea de gindit in special celora care atit de tare vor sa apere statalitatea incat mai tare o distug.
Se stie ca in Romania cea mai mare parte din cetateni sunt pur si simplu indiferenti in privinta unirii tot asa si in Republica Moldova am impresia ca cea mai mare parte din cei care se indentifica moldoveni sunt indiferenti si pentru ei mult mai important este o perspectiva de viitor in Moldova: locuri de munca si o viata mai buna. In anumite privinte cetatenii nostri sunt chiar un pic mai pragmatici decit multi politicieni, care lupta pentru idealuri pe care nimeni nu le sustin. Mai devreme sau mai tirziu apa va spala toate aceste castele de nisip, pentru ca dorinta cetatenilor pentru o viata mai buna este mult mai puternica. Este stiut ca cei mai multi care tin la teoriile astea identitare sunt minoritatile etnice din Republica Moldova, care se tem de o eventuala unire cu Romania gindindu-se ca vor fi fortati sa invete limba romana neavind prea mult chef pentru asta, pentru ca s-au deprins cu faptul ca toti trebuie sa le cunoasca limba lor. Sunt sigur ca atita timp cit statalitatea noastra se va sprijini numai pe acest pilon identitar noi singuri condamnam statalitatea Republicii Moldova. Nu in felul asta vom consolida statalitatea, ci prin reforme, prin functionalitatea stucturilor de stat, prin eficienta si prin deservirea civilizata a cetatenilor acestei tari. Nu se mai poate asa, ca noi cei care suntem majoritari in tara asta sa ne simtim straini si sa luam drumul pribegiei. Toti vor o viata mai buna, un trai decent si foarte multi isi doresc acest trai anume acasa in Republica Moldova.
Mari aparatori ai moldovenismului pina acum au fost cei din PCRM si reactia lui Marian Lupu care provine din acel partid nu ma mira. De fapt cam toti care s-au rupt din acel partid sunt statalisti convinsi si adepti ai moldovenismului. Chiar si "Moldova Unita" unde au emigrat Stepaniuc si Turcanu pledeaza pentru consolidarea Republicii Moldovei ca stat indepedendent. Acesti aparatori ai statalitatii ar trebui sa inteleaga ca unica conditie pentru ca statalitatea RM sa se pastreze este ca nivelul de trai sa fie mai inalt decit cel din Romania. In perspectiva daca decalajul dintre nivelul de viata va deveni tot mai mare numarul celora care vor pleda pentru unire din convingere sau din interes va creste simtitor. Si asa cum o buna parte vor cetatenie din interes tot asa se poate intimpla sa-si doreasca si unirea mai mult din interes.

No comments: