Friday, July 16, 2010

Adica principiul egalitatii?!

Ieri pe vesti.ru a fost transmis LIVE o conferinta de presa sustinuta de Igor Smirnov. Mi s-a parut obosit de acest joc in care este implicat, insa deja nu are incontro si va trebui sa joace pina la capat. Europa Libera ne spune ca in timpul vizitei sale la Moscova a fost primit de seful diplomatiei ruse Sergei Lavrov care a confirmat poziţia potrivit căreia numai respectarea principiului egalităţii părţilor în conflict ar putea asigura un progres în reglementarea transnistreană. Cred ca Rusia prin aceasta pozitie devine partinitoare si in felul asta nu va putea in perspectiva asigura o mediere corecta in rezolvarea conflictului transnistrean. Daca pretinde ca intr-adevar vrea sa medieze, atunci trebuia sa invite ambele parti asa precum a fost invitat Voronin anul trecut cind a semnat acel acord prin care permite stationarea armatei ruse pentru o perioada nedeterminata si dupa ce conflictul va fi ipotetic rezolvat. In fine, cred mai putin trebuie sa ne pese ce declara Smirnov, trebuie sa ne facem noi viata mai buna in Republica Moldova si daca la noi nivelul de trai va fi mai ridicat, atunci masele singure se vor trezi in acea zona.
Vreau sa remarc faptul ca presedintele interimar Ghimpu a desemnat drep consilier politic pe Stefan Uritu - presedintele comitetului Helsinki din Moldova, doctor in stiinte Fizice. Ieri am vazut un material pe jurnalTV despre aceasta desemnare, insa azi nu-l mai gasesc. Probabil ca Jurnal nu vrea sa faca prea multa reclama presedintelui si noului sau consilier. Cred ca este o alegere foarte buna si chiar as incuraja partidele liberale din AIE sa promoveze mai multi fizicieni la functii de consilier. Fizicienii sunt persoane care mai greu pot fi manipulate, pentru ca insasi Fizica este acel obiect de studiu care te invata sa gindesti si daca gindesti bine, atunci esti mai greu de manevrat, iar daca esti mai greu de manevrat inseamna ca esti liber.
Daca e sa ne amintim de vremurile sovietice, atunci la posturi de conducere erau promovati anume fizicienii, pentru ca erau persoane in care se pare aveau mai multa inceredere. Insa s-ar putea intimpla ca anume promovarea fizicienilor in functii cheie si a dus de ripa intreaga uniune sovietica, pentru ca dupa cum stim pe ordinea de zi era propaganda comunista. Si intrucit fizicienii sunt persoanele care mai greu se impaca cu minciuna au promovat tezele comunismului, insa am impresia ca ei nu credeau in ele. Probabil ca nu-i intimplator nici faptul ca dupa ce a cazut uniunea sovietica fizicienii sa nu mai fie promovati asa cum erau inainte.
Imi amintesc ca in timpul anilor de studentie ne-am adresat cu un coleg la o organizatie in privinta unui voluntariat. Acea organizatie era finantata de o tara occidentala, nu-mi mai amintesc care anume, insa stiu ca am vorbit cu un domn atunci care ne-a spus ca ei au multe proiecte doar ca sunt mai mult in domeniul stiintelor sociale. Ne spunea acel domn ca potrivit finantatorilor Republica Moldova si asa are un nivel inalt al dezvoltarii stiintifice, si prea multi oameni de stiinta. Nu pot sa inteleg din ce cauza statele din vest nu vor sa finanteze mai multe proiecte din domeniul stiintelor exacte, dar s-ar putea intimpla ca asta sa fi fost o consecinta a politicii comunistilor.
[Update: 16.07.2010] Astazi ma conving ca presupunerile mele erau aproape de adevar: Fracţiunea comunistă a blocat în Parlament procedurile de ratificare a unui acord de sprijinire a cercetării ştiinţifice de către instituţia specializată a Administraţiei de la Washington.

No comments: