Wednesday, July 21, 2010

Referendum: "Sunteți pentru modificarea Constituției care să permită alegerea președintelui Republicii Moldova de către întreg poporul?"

In primul rind vreau sa spun ca nu sunt de acord cu formularea pe care o vom gasi in buletinele de vot pe 5 septembrie, cind va trebui sa schimbam art. 78, pentru a debloca criza constitutionala in care ne-am pomenit. Eu nu inteleg de ce in acest referendum trebuie sa ne intereseze exclusiv doar procentajul celora care pledau pentru alegerea directa a presedintelui si modelul prezidential, si nu ar trebui sa ne intereseze in aceasi masura si procentajul celor care pledeaza in mod natural pentru modelul parlamentar. Ca sa facem o distinctie clara trebuie sa stim ca cei care au o intelegere vaga a ceea ce reprezinta democratia si cum functioneaza ea vor opta intotdeauna pentru alegere directa si modelul prezidential, vor opta pentru "intarirea pe verticala a puterii" asa precum spunea Voronin prin 2000 cind au modificat in parlament constitutia. Iar cei care inteleg cit de cit ce inseamna democratia si cum functioneaza ea vor opta aproape neconditionat pentru modelul parlamentar. Ceea ce s-a intimplat in 2000 a fost doar o profanare a modelului parlamentar, pentru ca nu poti sa spui ca vrei republica parlamentara, dar sa-ti doresti in acelas timp si intarirea pe verticala a puterii. Este o contradictie totala. Este clar ca in 2000 a fost instituita o falsa republica parlamentara si atributiile presedintelui au ramas prea mari. Iata de ce cred ca la acest referendum ar fi fost foarte relevant procentajul celor care opteaza pentru modelul parlamentar, pentru ca macar am fi aflat in ce masura suntem o tara democratica, am fi vazut cel putin tendintele generale, dar n-a fost sa fie.
Initiativele premierului Filat care spune ca vrea ca presedintele ales in mod direct sa preia si atributiile premierului trebuie sa puna pe ginduri intreaga clasa politica, pentru ca un asemenea lider nu vine sa schimbe clasa politica si nu vad nici o diferenta fata de regimul Voronin, care de facto asta si a facut doua mandate: a condus si cu presedentia si cu guvernul. Am spus si mai inainte ca trebuie sa pledam pentru acel model de republica, care sa ne aduca mai multa democratie in societatea noastra si nu trebuie sa motivam prin faptul ca societatea noastra ar fi cam patriarhala. Orice tara in care cetatenii isi aleg presedintele pe viata sau extind exagerat atributiile acestuia este o societate lipsita de democratie prin definitie. Ce fel de model ne propune PLDM, daca in toate tarile europene la guvernare vine acel partid care cistiga alegerile parlamentare? Ce fel de europenizare poate fi vorba in cazul nostru?
A mai ramas putin timp si partidele se vor expune in aceasta privinta. Imi pare doar foarte rau ca la referendum vom fi intrebati unilateral daca vrem sa alegem presedintele in mod direct, dar nu ne va intreaba nimeni daca vrem mai multa democratie in Republica Moldova. Pacat.

No comments: