Thursday, August 12, 2010

who is who?

Ultimele zile toata presa a cunoscut un bum informational care inca continua si probabil va mai continua pina la alegerile din toamna. Se vorbeste foarte mult despre un oarecare Plahotniuc care cica detine proprietati de miliarde, dar pe care le-a obtinut potrivit mai multor oameni de afaceri pe cai frauduloase de raider. Am impresia ca de fapt acest personaj este cel care gestioneaza direct proprietatile lui Voronin. Asa obisnuiesc sa faca mai multi politicieni in Moldova: angajeaza persoane capabile sa le gestioneze proprietatile, sa se ocupe de afaceri si investitii. Despre acest lucru a vorbit deschis si Filat, care spunea ceva timp in urma ca detine peste 95% din actiunile companiei inregistrate in Romania numita Kapital Invest, companie care este gestionata dupa cum spunea dlui de profesionisti. Sa admitem ca si Plahotniuc ar fi un astfel de "profesionist" numai ca spre deosebire de alti profesionisti s-ar fi bucurat pe timpul guvernarii comuniste de suportul direct a lui Voronin avind astfel mult mai multe grade de libertate. Si daca Plahotniuc se dovedeste a nu fi "administratorul" afacerilor lui Voronin, atunci inseamna ca acesta trebuie identificat.
O alta avalansa de bruiaj informational, care pe alocuri s-a intersectat cu cea de mai sus, a provocat declaratia lui Filat, care se "incapatineaza" sa candideze la alegerile prezidentiale din toamna dupa ce referendumul va fi validat; gest dezaprobat categoric de Lupu, care se vrea probabil candidatul exclusiv al acestei campanii electorale. Faptul ca acest ping-pong de declaratii continua nu confirma decit alt fapt ca ambii sunt interesati ca toata atentia mass-media sa fie canalizata pe ei astfel ca sa fie priviti drept candidatii cu cele mai multe sanse. De asta nu cred ca trebuie de acordat prea multa atentie acestui schimb de replici, pentru ca si asa este clar ca in prezent are loc o regrupare a clanurilor ca sa preia conducerea. Pretentiile lui Lupu sunt copilaresti, pentru ca in toamna nimeni nu poate garanta ca partidele din AIE vor avea din nou majoritatea astfel ca el impreuna cu fractiunea sa parlamentara sa poata vota din nou pe Filat in functia de premier si pe Ghimpu in cea de speaker. Deci acele documente semnate odata cu formarea AIE nu mai trebuiesc privite ca punct de referinta odata ce sunt anuntate alegeri anticipate in toamna.
Ma bucur ca macar una din fortele politice din componenta AIE nu este antrenata in toata aceasta tevatura, care lehameteste electoratul. Este adevarat, PL a fost si el la rindul sau in centrul unor dispute publice atunci cind Ghimpu in calitate de presedinte interimar a semnat un decret care condamna regimul totalitar sovietic, iar mai nou cind a decorat grupul Ilascu cu distinctii de stat. Apropo, vad ca multi neglijeaza participarea lui Ghimpu in aceasta cursa prezidentiala, insa probabil ca uita sau mai degraba se fac sa uite ca Ghimpu va participa in aceasta cursa in calitate de presedinte interimar si nu cred ca acest lucru trebuie neglijat. Or, probabil ca anume din aceasta cauza si au pus la cale liderii PD si PLDM acest "conflict" - pentru a-l exlude pe Ghimpu din lista candidatilor cu sanse. Unii analisti politici sustin ca electoratul are tendinta sa voteze la alegerile parlamentare partidele de la guvernare si nu-i exclus ca aceasta regula sa se respecte si in cazul alegerilor prezidentiale. Daca va amintiti prin 2000 si Putin a fost mai intii in functia de presedinte interimar, ca mai apoi sa-si cistige functia la alegeri.

No comments: