Monday, August 16, 2010

Start liberali!

PLDM si-a publicat deja primele spoturi publicitare, primele slogane si afise publicitare, iar prin acest lucru putem intelege ca startul campaniei pentru referendum si alegeri prezidentiale este dat. Totusi am impresia ca emisiunile talk-show abordeaza mai mult tematica prezidentialelor, iar conflictele si schemele de culise prezentate de Mocanu nu sunt decit un catalizator care intensifica, dar totodata si canalizeaza abordarea acestei tematici pe anumite directii.
Daca ne amintim bine PCRM oficial a aparut prin 1995 ca la alegerile din 1996 liderul Vladimir Voronin sa ia doar 10% din sufragii. Acum situatia s-a schimbat, pentru ca dupa doua mandate Voronin nu mai poate candida. In asa caz comunistii nu pot sa mai cistige cursa prezidentiala chiar daca ar ajunge si in turul II. Iata de ce nici nu se grabesc sa-si anunte candidatul pentru prezidentiale, pentru ca deja este cunoscut procentajul electoratului din "nucleul dur" al comunistilor si acest lucru este neinteresant. Unii analisti politici spun ca acest nucleu este de 20% altii spun ca este chiar de 30% si noi o sa consideram ca viitorul candidat al comunistilor va lua 25%.
Vom continua cu PDM si Marian Lupu: paradoxul acestui partid este in acea ca pina a deveni presedinte Marian Lupu partidul intotdeauna avea un rating mai mare decit liderul partidului Diacov. Acum insa lucrurile s-au inversat si chiar daca Marian Lupu este liderul sondajelor ratingul partidului este cu mult mai mic. Dupa alegerile din 29 iulie 2009 ratingul partidului a cunoscut chiar o cadere ajungind in unele sondaje la 9%. Pina la urma observam ca ratingul PDM oscileaza in continuare in jur de 10%. Unii zic ca este foarte important faptul ca aceste alegeri parlamentare au loc in aceasi zi cu cele prezidentiale, pentru ca cica electoratul voteaza partidele in functie de lideri. Nu-i exclus insa ca o parte din electorat sa-si formeze optiunea pentru prezidentiale in functie de increderea sau simpatia fata de partid si presupun ca in cazul PDM acest raport este de 3:7. Asta inseamna ca daca de ex. Marian Lupu in sondaje apare cu 30%, atunci in alegeri va avea 21%.
Urmatorul este PLDM care mereu a avut un rating aproape egal cu ratingul liderului acestuia Vlad Filat. Dupa ultimele sondaje partidul se ridica la 19-20 procente ceea ce inseamna ca si Vlad Filat la prezidentiale va lua ceva peste 20%. Dupa cum observam participarea lui Filat nu aduce mare beneficiu partidului sau, insa neparticiparea sa ar aduce un beneficiu enorm PL-ului incit ar putea ajunge in turul II ceea ce ar stirni o mare gelozie atit PLDM-ului cit si celorlalte partide politice.
Analistii coteaza PL la 15% si daca vom avea parte de o campanie fierbinte, atunci nu exclud sa ajunga la 20% din sufragii. Cred ca in primul rind PLDM ar trebui sa se pregateasca sa fie impins mai spre centru. Dupa cum vedem in primul tur vom avea 4 candidati care au sanse cam egale. Cel mai interesant ar fi daca in turul II ar ajunge PL si PCRM, iar in parlament am avea o majoritate generoasa dintre PL, PLDM si PD.

No comments: