Am citit mai demult o carte destinata tineretului scrisa in rusa ori chirilica, nu ma tin minte, unde am gasit explicata o metoda de cercetare, de rezolvare a problemelor, care probabil ca avea scopul intr-o forma mai voalata de a promova spiritul creativ la tineri - interzis "oficial" pe vremea cind a fost editata. Iata acolo am gasit si metoda sus-numita, prin care eram incurajati sa experimentam pina gasim solutia la problema noastra. Se mai spunea acolo mi se pare si despre sinergie sau sinergetica, deci era vorba despre o stiinta care nu mai tin minte cu ce se ocupa, de asta ma voi opri doar la tema asta cu experimentatul.
In general cum experimenteaza oamenii (la noi): fac ceva, dupa care daca nu se primeste fac opusul. Deci intr-o oarecare masura pare a fi o logica cam binara, pentru ca daca nu-i zero (0), atunci trebuie sa fie unu (1). Notiunea de optimal am impresia ca nu este cunoscuta la noi si imi pare rau, pentru ca stiu precis ca in aceasta campanie electorala isi vor scuipa sufletul unii politicieni mai impaciuitori sau mai pragmatici in incercarea lor de a explica electoratului ca cea mai buna cale este cea de mijloc, dar nu ai cui, pentru ca electoratul tot spre extreme va tinde. Adica desigur ca vor vota iar comunistii, probabil ca vor experimenta cei care inca niciodata nu au votat cu ei, ce nu au voie?, si altii vor vota pe liberali care se afla pe dreapta. Dar iarasi nu vor vota pentru ca le-ar placea doctrina liberala, care potrivit tezelor fundamentale pune omul in centrul universului si-i ofera cele mai multe drepturi si libertati. Nu, vor vota doar asa sa experimenteze.
Citeva luni in urma am scris pe blog ca si in 2001 electoratul a votat comunistii nu pentru ca le-ar fi placut doctrina comunista ori ca ar fi nostalgici dupa regimul comunist, ci doar pentru a experimenta. Si iata asa avind un electorat care de 20 de ani tot experimenteaza nu are cum sa nu avem o clasa politica, oportunista, care la fel sa nu faca nimic altceva decit sa experimenteze. Sa luam de exemplu boicotarea referendumului de catre comunisti: cred ca e clar pentru toata lumea deja ca ei prin aceasta pozitie experimenteaza, dar daca facem ceva calcule putem deduce ca la 5 septembrie exista acest risc ca prezenta sa fie slaba. Din experienta se stie (totusi mai invatam noi cite ceva) ca electoratul ignora orice tentativa de a-l aduce la urne, daca acest lucru se intimpla mai degraba de un an si jumate de la ultimul scrutin electoral. As crede oportun ca acest termen sa fie introdus in lege, pentru a evita pe viitor o participare insuficienta, pentru ca doar se stie ca daca nu se alege presedintele parlamentul trebuie dizolvat dupa un an de zile de la ultima dizolvare ceea ce constituie un termen destul de redus, daca tinem cont si de faptul ca in acest termen intra si perioada campaniei electorale de la ultimele alegeri. Cred ca trebuie minim un an si jumate de la data ultimelor alegeri, ca sa putem organiza cu succes un plebiscit si daca calculam de la 29 iulie 2009 aflam ca un referendum cu Succes am fi putut cu siguranta avea abia in ianuarie-februarie 2011. Daca participarea la referendum va fi atit de mica, atunci cred ca sunt toate premisele, pentru a amina si alegerile anticipate. In fine, am vrut doar sa arat ca boicotul comunistilor este un experiment destul de serios si ar trebui o mobilizare mai mare a partidelor din alianta de guvernare, pentru ca referendumul sa aiba cu siguranta loc.
No comments:
Post a Comment