Ieri seara am fost la biserica unde s-a citit Acatistul Sfintului Stefan cel Mare. Acolo am aflat de ce domnitorul Moldovei a fost canonizat: parintele ne-a explicat asa ca atunci cind Stefan cistiga - construia o biserica, dar cind pierdea era trist pentru faptul ca poporul traieste in pacat. Dupa o pierdere cerea poporului sa se roage mai mult, ca sa-si ispaseasca pacatele si dupa asta cistiga din nou. Iata lectia care ne-o da Sfintul Stefan cel Mare.
In privinta decretului lui Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie 1940 este numita zi de ocupatie, pot sa spun ca de acum incolo nu mai exista momente inoportune sau putin oportune intrucit este oportun sa revenim la adevarul istoric ori de cite ori realizam ca mai avem aceste sechele in cunoasterea adevaratei noastre istorii. As fi considerat si eu ca acest decret este inoportun, daca ar fi fost semnat in anii '90 intrucit sunt de parerea ca nu ar fi fost foarte corect sa fortam nota asa cum au procedat tarile baltice mai ales din cauza conflictului transnistrean. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa uitam si sa aminam la infinit recunoasterea si condamnarea ocupatiei sovietice, iar reactiile dure din partea Moscovei vin sa confirme doar ca decretul a fost exact la timp. In ceea ce privesc reactiile celorlalte componente ale AIE: probabil realizeaza ca prin semnarea acestui decret PL are un atu pre-electoral. Mi se pare cam ipocrita justificarea inoportunitatii unui asemenea decret facindu-se trimitere la problemele economice. Sa-mi raspunda mie toti cei pragmatici care au fost avantajele ca nu a fost semnat niciodata pina acum un asemenea decret, am avut vreun avantaj economic? Oare nu am avut parte de blocaj economic si pe vremea comunistilor care indeplineau Kremlinului toate capriciile? Oare chiar nu intelegeti ca daca intinzi un deget in gura unui crocodil iti va minca toata mana? Si pina la urma de ce Rusia ar trebui sa ne tot santajeze la orice pas, cum se manifesta atunci independenta si suveranitatea noastra? De fapt, probabil ca si reactia Rusiei este mai mult din inertie asa cum a fost deprinsa sa reactioneze destul de prompt si in trecut la orice pozitie care nu convenea. Ei, si daca pina la urma au lichidat pe toti cei care exprimau o pozitie diferita, ce, a urmat raiul? Sigur ca nu, ci degradarea si prabusirea uniunii sovietice. Am citit pe un blog ceva din Osh care spunea in felul urmator: pentru a fi ipocrit trebuieste un efort imens, insa viata o poti trai mult mai usor si firesc daca o accepti asa cum este si depui efort doar ca sa ti-o faci mai buna.
Un expert spunea recent ca cel mai usor vor depasi criza financiara globala anume tarile din estul Europei, pentru ca cetatenii acestor tari sunt deja deprinsi cu saracia si lipsurile, pe cind cele din vestul Europei vor trece prin criza mai greu intrucit au fost deprinsi intotdeauna sa fie asigurati cu de toate. Acum unele componente ale aliantei de guvernare sustin ca prioritare sunt problemele economice, iar discutiile pe subiecte istorice cica ar fi inoportune. Daca am face o paralela cu opinia expertului, care s-a exprimat in privinta crizei financiare, atunci as putea adauga ca tarile din estul europei, unde se regaseste si Republica Moldova, ar putea trece acum mai usor nu numai prin criza financiara, dar si prin criza identitara, pentru ca discutiile despre istorie oricum vor trebui sa aiba loc o data si o data si cred ca daca vom pleda pentru rezolvarea problemelor economice inaintea celor identitare, atunci costul rezolvarii problemelor identitare ar putea creste nepermis in viitor.
No comments:
Post a Comment