Monday, August 30, 2010

Eventuale blocuri electorale

Data alegerilor pentru referendum se apropie cu pasi vertiginosi, iar partidele din AIE pare-se ca inca nu au gasit o formula viabila de participare in alegerile care urmeaza dupa referendum. AMN a propus formarea unui bloc electoral care sa participe in alegeri cu o lista comuna, pentru ca cica inca exista riscul revenirii comunistilor la putere. N-am fost niciodata adeptul listelor comune, iar AMN s-a convins singura in alegerile parlamentare din 2005 ca lista comuna a blocului electoral BMD pe care l-a format n-a reusit nicidecum sa preia puterea. Nu inteleg de ce atunci AMN insista sa calce de doua ori pe aceasi grebla?
Este tot mai clar ca partidele vor participa de unele singure in aceste alegeri, insa nu exclud si formarea de blocuri electorale. S-ar putea intimpla ca pe centru AMN si PDM sa formeze un astfel de bloc care sa propuna un singur candidat la prezidentiale si sa participe cu o lista comuna in alegerile parlamentare. Daca aceasta formula le va da un rezultat bun in aceste alegeri, atunci nu exclud ca ulterior sa aiba loc si o fuziune, insa daca rezultatul nu va fi cel scontat, atunci cred ca indata dupa alegeri partidele vor pune punct la parteneriat, pentru ca PDM sa mai repare din rating.
De partea cealalta pe stinga comunistii la fel ar putea forma un bloc electoral cu toti "tradatorii" de alta data numindu-l cumva altfel numai sa nu contina cuvintul asta blestemat de "comunist" - stigmat care le rupe enorm din electorat. La fel nu-i exclus ca dupa alegeri in caz de Succes sa urmeze o fuziune larga si sa apara pe scena politica un partid nou, socialist - partid cu care Lupu numaidecit va putea forma o eventuala coalitie de guvernare pentru ca in sfirsit va fi realizata mult dorita reforma interna in PCRM.
Si pe segmentul de dreapta si centru-dreapta n-ar fi rau daca s-ar forma un bloc electoral, sa inainteze doar un singur candidat la prezidentiale, care ar fi capabil nu doar sa treaca in turul II, dar si sa-l cistige detasat. Stiu ca va greu de realizat asa ceva, stiu de rivalitatile dintre PL si PLDM, insa imi aduc aminte ca in 2009 A. Tanase spunea ca o fuziune dintre PL si PLDM ar fi ideala, insa din pacate este imposibila. Acum dupa un an de guvernare comuna sa fie oare imposibil de format cel putin un bloc electoral? Cred ca trebuiesc sa aiba loc discutii serioase pe tema asta, pentru ca urmatoarele alegeri vor decide guvernarea pentru urmatorii 4 ani ceea ce este foarte important. Avem nevoie de viziune clara a ceea ce se poate intimpla ca in baza acestora sa actionam spre binele tarii si in interesul national al Republicii Moldova. Probabil ca cel mai bun tirg ar fi ca unul din partidele liberale sa sustina candidatul celuilalt partid la prezidentiale in schimbul sustinerii unei candidaturi la postul de premier, iar postul de speaker sa fie cedat celorlalti membri AIE, care ar trebui sa voteze noul guvern.

No comments: