Este adevarat greu de prevazut cine dintre candidatii la prezidentiale vor ajunge in turul doi si nu cred ca anumite sondaje sau calcule ne pot ajuta in acest sens. Cred ca trebuie sa atragem atentia la anumite calitati ale candidatilor care vor conta cel mai mult, pentru ca alegatorul anume in baza lor isi va forma optiunea finala. In primul rind cred ca va conta cit de populari sunt candidatii in cauza, iar la moment cei mai populari nu pot fi decit cei care exercita functii inalte in stat. Se stie ca Filat este popular prin faptul ca guvernul a reusit sa negocieze foarte bine cu structurile internationale si Ghimpu, care de la o vreme simt tot mai mult cum intra in functia de presedinte pe care o exercita. Puteti sa va convingeti si singuri ascultindu-i discursul cu ocazia Zilei Independentii, care m-a impresionat in primul rind prin faptul ca nu citea de pe foaie asa precum obisnuiau alti fosti presedinti.
Pe linga asta va conta mult in aceste alegeri si electoratul de peste hotare caruia pentru prima data in istorie i se deschid mai multe sectii de votare inafara misiunilor diplomatice. Apropo, acum la referendum este foarte probabil ca participarea alegatorilor sa nu fie prea mare, pentru ca multi s-ar putea gindi ca referendumul oricum trece potrivit sondajelor, insa la alegerile parlamentare si prezidentiale am putea avea intr-adevar o participare mai mare decit pina acum, pentru ca alegatorii vor tine numaidecit sa-si exercite dreptul de vot mai ales daca aceste sectii de votare vor fi aproape. De asta nu cred ca CEC va trebui sa-si faca griji daca la refrendum participarea va fi mai mica decit se vor astepta. Deschiderea acestor sectii va fi un bun exercitiu pentru alegerile, care vor urma in noiembrie si probabil pentru alegerile din turul II care ar putea avea loc la inceput de decembrie.
O alta calitate importanta pentru potentialii candidati la presedentie este cit de convingatori vor fi. Dupa cum stim Filat si Lupu mai direct sau mai voalat deja au dat de inteles ca vor candida in aceste alegeri ceea ce desigur ca nu e bine din acest punct de vedere. Blaise Pascal spunea ca de obicei oamenii sunt mult mai usor de convins daca ajung ei insisi la un inteles decat atunci cind sensul le este servit. Cred ca potentialii candidati vor fi mult mai convingatori daca vor lasa ca oamenii singuri sa ajunga la o concluzie decit sa se ofere insisi pentru aceasta functie. Pina acum dintre liderii AIE doar Ghimpu nu si-a anuntat candidatura si cred ca prin asta are un avantaj. Urechean a spus ca sprijina pe Lupu, iar comunistii probabil ca nici nu stiu pe cine sa inainteze.
Si ca sa comentam un pic sonajele, care dupa cum am inteles sunt la mare cautare in ultima vreme, trebuie sa spun ca procentajele astea mari cu care se lauda unii lideri politici sunt baloane de sapun. Sa ne gindim ce inseamna increderea asta exprimata de cetateni in sondaje? Cind cineva spune ca are incredere in Lupu de exemplu - el isi expune o doleanta, insa doleanta asta izvoraste probabil din faptul ca Lupu aparent nu s-a ales cu nici o functie in cadrul AIE cu toate ca se stie ca PDM controleaza la moment structurile cele mai importante in stat incepind cu centrul anti-coruptie, SIS si altele pe care poate nu le stim. Deci doleanta asta este mai mult ca o aspiratie in care unii cred iar altii nu cred, insa cind alegatorul merge la alegeri atunci el nu da "pasarea" din maini pe cea de pe gard dar analizeaza, de fapt poate analiza cel mai bine anume pe cei care deja detin functii mari in stat si in baza acestor rationamente isi formeaza optiunea finala, care se transforma in vot.
No comments:
Post a Comment