Thursday, September 2, 2010

In turul II ajung doar liberalii

De mai multe ori am scris aici pe blog despre faptul ca avem nevoie de un an si jumate de la data ultimelor alegeri pentru ca participarea sa fie satisfacatoare. Desigur ca acest termen este unul etalon, care ar avea scopul mai degraba de a defaza frecventa cu care au loc alegerile astfel incit alegatorii sa nu aiba impresia ca alegerile se repeta in fiecare an. De exemplu ultimele alegeri au avut loc in iulie 2009 si daca calculam un an si jumate ajungem in ianuarie 2011. Omul simplu avind tendinta de a simplifica cit mai mult lucrurile va atrage atentia doar la anii in care au avut loc aceste alegeri ramanind cu impresia ca au trecut deja vreo 2 ani. Iar aceasta impresie conteaza foarte mult, pentru ca de obicei anume acest lucru cel mai mult ii revolta si-i determina sa nu mearga la alegeri, cind aceste alegeri au loc la un interval mai mic de un an de zile de la data ultimelor alegeri.
Acum dupa cum stim parlamentul a schimbat astfel legea incit referendumul va fi validat si cu o participare de o treime din cei inscrisi in lista. Totusi autoritatile tintesc o participare mai mare de 51% astfel ca sa nu existe vreun motiv de contestare. La 5 septembrie vor fi un an o luna si o saptamina de la data ultimelor alegeri ceea ce inseamna ca nicidecum nu poate aparea in capul alegeratorilor ideea precum ca am avea alegeri in fiecare an. Pe linga asta ratiunea acestui referendum este de a debloca situatia politica si de a oferi poporului dreptul de a-si alege presedintele ceea ce as spune ca mai mult de 70% isi doresc din toata inima, pentru ca pe parcursul a 10 ani au fost privati de acest drept de a-si alege un presedinte care sa-i reprezinte. Acum au o sansa poate unica de a-si intoarce acest drept, iar indemnurile comunistilor de a boicota acest referendum s-ar putea sa aiba efect de bumerang si sa duca la o mobilizare si mai mare.
Chiar de la inceputul campaniei electorale pentru referendum s-a observat un interes tot mai mare a partidelor pentru alegerile prezidentiale care urmeaza in urma validarii referendumului. Marian Lupu, care a fost candidatul AIE la postul de presedinte, a reactionat cam bolnavicios atunci cind actualul premier si-a anuntat colegii de alianta ca PLDM va participa cu un candidat propriu la prezidentiale. Cred ca de fapt nu acum trebuia sa reactioneze astfel Marian Lupu, insa atunci cind comunistii (impreuna cu PDM) au acreditat ideea precum ca la moment avem o guvernare liberala. Mai des am vazut ca PLDM sau PL sa vorbeasca despre o guvernare liberal-democrata, insa Marian Lupu niciodata n-a incercat sa accentueze acest lucru si am avut impresia ca din contra chiar ii place sa fie acreditata ideea guvernarii liberale, insa nu vedea faptul ca PDM in acest fel intra intr-un con de umbra, care nu-l prea favorizeaza mai ales acum in prag de alegeri. Anterior chiar am scris despre aceasta aparenta pozitionare a PDM in opozitie ceea ce consider ca a fost o greseala fatala, pentru ca PDM probabil s-a distantat intentionat de guvernare crezind ca urmeaza alegerile in urma carora vor ajunge din "opozitie" la putere ceea ce desigur ca nu o sa se intimple. Pentru ca asa cum in 2001 comunistilor li s-a dat mandat deplin sa guverneze in urma ambiguitatilor din parlament tot asa si acum cind se simte ca se pun bete in roate "guvernarii liberale" urmeaza ca aceasta idee acreditata ca avem o guvernare liberala sa devina o realitate. Aceasta inseamna ca este foarte probabil ca in turul II sa ajunga liderii celor doua partide liberale Mihai Ghimpu si Vlad Filat.

No comments: