Monday, September 6, 2010

PLDM a pierdut presedentia

Acum dupa ce stim aproape cu siguranta ca prezenta la referendum a fost de vreo 31% ar trebui sa incercam sa privim in urma si sa vedem ce nu s-a facut bine. Chiar de dimineata am avut impresia ca liderii AIE sunt prea increzuti ca referendumul trece, toti au spus ca sunt absolut convinsi ca vom avea destul suport din partea cetatenilor si acest lucru mi-a adus aminte de perioada cind trebuia sa fie votat Lupu la functia de presedinte in parlament si tot asa vreo luna de zile i-am vazut pe liderii AIE absolut convinsi ca vor gasi cele 8 voturi de la comunisti si ca presedintele va fi votat. Cred ca prea multa incredere au avut si atunci si prea multa incredere au avut si acum. Mai apoi cred ca au fost fortate lucrurile iar data de 5 septembrie nu a fost cea mai potrivita. Inca prin iunie am scris despre acest lucru si am propus ca acest referendum sa aiba loc la inceput de octombrie dupa o luna ce incep sedintele, iar acest lucru a fost necesar pentru ca parlamentul trebuia sa arate ca el a inceput lucrul, ca se fac sedinte, ca muncesc. Insa asa deputatii nici n-au reusit sa vina bine din vacanta si deja au avut asteptari de la electorat ca sa participe in masa la alegeri ceea ce a fost gresit. Stiu ca PLDM propunea ca acest referendum sa aiba loc in vara - atunci participarea ar fi fost poate si mai mica.
In luna august am observat iarasi ca liderii AIE nu sunt deloc antrenati in aceasta campanie. Toti s-au simtit ca sunt inca in vacanta ceea ce m-a facut sa trag un pic alarma si sa spun ca trebuie o mai mare mobilizare. Cred ca n-a fost deloc o idee buna ca sa combinam placutul cu utilul si sa avem o campanie pentru referendum in acelas timp cind parlamentul, dar si electoratul este de obicei absent, cind toti pleaca in vacante la mare, cind vor sa se rupa de toate problemele astea existentiale inclusiv si criza politica. Deci nu cred ca trebuie sa dam vina pe electorat, dar trebuie sa dam vina pe politicieni ca au organizat un plebiscit in timp ce ei insisi se mai aflau in vacanta. Si daca n-o sa avem un referendum validat nu cred ca trebuie sa declaram PCRM ca fiind cistigatorul acestei curse electorale si nici ca ar avea un enorm avantaj in eventuale alegeri parlamentare. Comunistii n-au facut decit sa profite de lipsa de unitate in sinul AIE, pentru ca acest referendum trebuia sa fie un exercitiu electoral, care sa-i fortifice ca forta de guvernare, dar nu s-ai dezbine. Se stie ca initial a fost propus formarea unui staf electoral comun, insa PLDM a refuzat tot asa cum si PDM n-a prea agreat ideea.
Acum urmeaza dizolvarea parlamentului ceea ce presupune sa avem alegeri anticipate, insa rezultatele s-ar putea sa fie la fel destul de precare precum au fost acestea de la referendum. Unii spun ca la urmatoarele alegeri AIE ar trebui sa participe ca un bloc electoral si cu o lista comuna. Nu stiu cit de buna este solutia asta si presupun ca anumiti lideri cum ar fi cei din PLDM nici n-ar agrea formarea unui bloc. Probabil ca alegerile parlamentare ar trebui sa aiba pur si simplu loc asa cum s-a planificat pe 14 noiembrie si sa participe toti independenti asa cum au participat si in campania pentru referendum. Anumite virajuri acum n-ar fi decit in detrimentul procentajului comun pe care l-ar putea acumula subiectii aliantei, iar inceperea campaniei electorale chiar acum in septembrie i-ar pune in incurcatura pe comunisti, care ar aparea cam caraghiosi inaintea alegatorilor carora pina mai ieri le spunea sa nu iasa la alegeri, iar acum le cere sa iasa si inca sa-i voteze. Inainte de alegeri insa tot parlamentul ar trebui sa modifice legea astfel ca ulterior sa putem alege fara probleme presedintele in parlament - decizie pe care-o intuiesc a fi cea mai dureroasa pentru PLDM, partid care vedea in succesul acestui referendum si ratiunea sa de fi.

No comments: