Sunday, October 17, 2010

Prognoza de ultima ora

La alegerile din 29 iulie 2009, partidele parlamentare au obtinut: PCRM — 48 mandate, PLDM — 18, PL — 15, PDM — 13 şi AMN — 7. Acum daca admitem ca AMN nu mai trece pragul, atunci cele 7 mandate trec in mare parte la PL si PLDM sub proportia de 3:4. Un alt aflux de electorat spre PL si PLDM va veni din partea PDM, si anume electoratul fost psl-ist, care era de vreo 3% si care ar putea sa mai rupa din PDM alte 2%. Deci, in total, PDM ar putea sa piarda vreo 5 mandate in favoarea PL si PLDM sub proportia de 2:3. Daca PL si PLDM isi mentin tot electoratul de la ultimele alegeri, atunci potrivit calculelor de mai sus vor putea pretinde la 20 mandate respectiv 25. PDM insa isi va putea completa electoratul din contul celor migrati de la PCRM, care ar putea absorbi vreo 5%. Asta inseamna ca PDM va ramane practic cu acelasi numar de votanti cit au avut la ultimele alegeri, adica se va alege cu 13%. Si PLDM ar putea pierde ceva electorat in favoarea PL, insa aceasta pierdere ar putea fi completata cu electoratul comunist care ar putea migra spre PLDM.
Intr-un post anterior spuneam ca PCRM va pierde vreo 12 mandate in aceste alegeri si daca calculam cu cit a crescut in calcule PL si PLDM, atunci putem deduce ca acele mandate au tunelat spre liberali. Partidele din AIE au potrivit calculelor 58 de mandate, iar PCRM 36 mandate. Se stie ca mai sunt 2 partide parlamentare care s-au format din AMN si PCRM: este vorba despre MAE si PMU. Chiar daca a fost scazut pragul electoral la 4% ma indoiesc ca aceste doua partide, sa-l treaca ceea ce inseamna ca vreo 7 mandate se vor distribui intre partidele din AIE si comunisti sub proportia de 5:2. Asta inseamna ca pina la urma PDM s-ar putea alege cu 15 mandate, PL cu 22, iar PLDM cu 26. In total AIE va avea 63 de mandate, iar PCRM 38 mandate. Partidele din Alianta vor acumula cu 10 mandate mai mult decit la ultimele alegeri parlamentare. Asta inseamna ca presedintele va putea fi ales, insa deja problema poate sa apara intre partidele din alianta, care ar putea intimpina greutati la negocieri. Nu este exclus ca PLDM, avind cele mai multe mandate dintre partidele AIE, sa pretinda (cum a facut-o si vara aceasta) la functia de presedinte. In asa caz, functia de premier va reveni PL-ului, iar speaker ar putea fi ales Marian Lupu.
Daca privim atent, atunci apare un lucru interesant: PL si PLDM vor acumula impreuna 48 de mandate - exact atit cit au acumulat PCRM la ultimele alegeri. PDM ar putea face o majoritate si cu PCRM, pentru ca avind 15 mandate impreuna cu comunistii ar avea exact 53 de mandate cit au avut pina acum AIE. S-ar putea ca PDM sa santajeze pe liberali daca nu vor dori sa-i cedeze functia de presedinte. Daca PLDM nu va pretinde la functia de presedinte, atunci le va reveni cea de premier, iar speaker ar putea ramane Ghimpu. Daca Filat va accepta sa fie premier in continuare, atunci anul care s-a scurs nu va fi in zadar, pentru ca numirea unui alt premier va insemna o munca de la zero numai in ce priveste luarea contactelor cu elitele de la Bruxelles. Ar fi insa o adevarata reusita daca partidele din AIE ar putea acumula o majoritate constitutionala astfel incit sa poata realiza repede si reforma constitutionala. Aceasta ar fi intr-adevar o sansa foarte mare pentru Republica Moldova. Sper ca pasivitatea la referendum sa fie compensata la 28 noiembrie printr-o participare masiva care sa ne duca intr-adevar spre o Schimbare. La aceste alegeri parlamentare este foarte importanta participarea, dar ca sa avem o participare mai mare cred ca partidele din Alianta nu trebuie doar sa indemne populatia sa participe la alegeri pe data de 28 noiembrie, dar cred ca este foarte indicat ca sa le spuna si ora exacta la care sa vina la alegeri, pentru ca in momentul cind le spune doar data alegerilor le transmite si o doza de indiferenta. Ar fi bine ca sa fie indemnati sa vina la alegeri cit mai dimineata si odata ce toate oficiile se deschid oficial la 7.00 este bine ca la 8.00 sa fie prezenti sa voteze. Cred ca asta i-ar responsabiliza mai mult, i-ar disciplina si in felul acesta participarea va fi mai mare. Mi-a venit in minte un mic slogan: la ora 8.00 te prezinti la vot!
Mai sus am mentionat doua partide mai mici care s-ar rupt din doua mai mari. MAE si PMU sunt partide cu o retorica moderata reformatoare insa ele nu ofera nimic nou, pentru ca aproape tot ce propun aceste doua partide deja se contine in oferta partidelor mai mari care si vor capta cel mai mult electorat din acest profil. Alta este situatia insa cu alte doua partide care nu ieseau in evidenta pina n-au schimbat retorica de la una mai moderata la una pe care unii o numesc radicalista. Este vorba despre PNL care sustine deschis unirea cu Romania ca fiind unica solutie de iesire din criza a Republicii Moldova si PSD, care a devenit in ultima vreme un partid foarte pro-rus. Astfel aceste partide au ocupat extremele esichierului politic si asta numaidecit le va face mai vizibile. Nu stiu ce procentaj vor obtine acum, insa sunt aproape sigur ca aceste partide incet dar sigur isi vor face loc pe scena politica. Deci acum ar putea acumula 2-3% fiecare, insa la urmatoarele alegeri ar putea chiar trece pragul. O chestie pe care trebuie sa o remarc in acest caz este faptul ca chiar daca PNL se indentifica drept partid de centru-dreapta el de fapt ajunge sa fie considerat cel mai de dreapta partid. Acest lucru este unul foarte benefic pentru PL intrucit va fi absolvit de aceasta caracterisca "radicalista" cu care era mereu calificat si chiar daca se identifica a fi de dreapta, de fapt va fi perceput a fi mai mult de centru-dreapta, respectiv cresc sansele acestui partid de a deveni cel mai influent partid de pe dreapta esichierului. De partea cealalta - acelasi efect il are PSD asupra PCRM, care nu va mai fi cel mai de stinga partid ceea ce inseamna ca daca nu va reusi sa-si mareasca bazinul de electorat PCRM va putea cel putin sa si-l conserveze. Pe centru desigur ca se va bate PLDM si PDM si cred ca unul din ele va fi foarte tare diminuat, daca nu dupa acest scrutin atunci sigur la urmatorul, pentru ca pe centru are loc doar un singur partid, iar cele mai multe sanse le are PLDM.

1 comment:

Inginerul said...

tu asta sincer crezi? sau ai visat?