Saturday, May 10, 2008

Inca 10 luni de guvernare comunista

Nu sunt sigur pe ce data vor fi alegerile parlamentare in 2009, dar au mai ramas aproximativ zece luni. Alegerile din 2009 trebuie sa aduca schimbarea in republica Moldova. Nu mai putem suporta acest regim anti-democratic instaurat de partidul comunistilor. Sper ca acei 45% de indecisi sa vina la alegeri si sa voteze un partid de opozitie care este capabil sa puna capat tuturor acestor nelegiuri. Sunt sigur ca daca ar veni macar acei ce sunt acasa la alegeri comunistii ar obtine un procent departe de majoritate. Iar daca ar veni si cei de peste hotare sa voteze, atunci ar obtine si mai putin - undeva 10%. Cu parere de rau in 2009 nu vom putea inca sa ii coborim atit de jos ca sa nu mai treaca bariera de 6%, dar in 2013 la sigur putem scoate comunistii de pe scena politica din Moldova. Ne vom aminti cu totii de ei ca de un vis rau, ca un cosmar prin care au trecut toti mai ales cei care au avut de suferit.
Primul indice dupa care putem judeca ca inainte de a veni ei era mai bine este liberatea presei care nu a incetat sa scada de cum au venit la putere. Compania Teleradio-Moldova a avut multe conduceri si toate aservite puterii. Iata ca doar in ultimul moment se mai extind si alte televiziuni din capitala asa cum este ProTV si EuTV, iar asta mi se pare ca are ca scop ca sa diminuieze putin din veridicitatea studiilor care atesta o descrestere grava a libertatii presei. Sper doar ca viitorul televiziunilor online pe internet sa avanseze mai mult si Jurnal.md este un semn de bun inceput. Cenzura pe internet este mult mai greu de facut si sper ca macar cei de peste hotare vor fi informati corect.
Iar celora care fac acuma parte din fortele de ordine si se ocupa cu chestii minuscule le spun ca sa se uite mai putin la filme cu agenti si agentii de securitate. Nu suntem noi tara in care sa va puteti realiza asa cum vedeti in acele filme, caci si acolo unele lucruri se cam camufleaza ori hiperbolizeaza. Suntem o tara prea mica ca sa aiba organizatie de securitate la nivel cu cele occidentale. Si apoi pentru ce luptati voi nu se merita, pentru ca in fond faceti un serviciu Rusiei mai mult prin toate aceste actiuni. In general noi nu avem nevoie de asa armata de politisti. Mai bine ar economisi niste bani si ar face drumuri mai bune ca sa putem calatori cu viteze rezonabile pe drumurile noastre nationale fara a fi impuscati la fiecare colt de radar. Mai bine uitati-va ca sunteti folositi de cei de la putere pentru a le protecta businesul cu drogurile de milioane aici in Moldova. Ce se mai aude cu cazul cela de 200 kg de droguri? Vedeti nu stiti nimic. Fiti siguri ca totul va iesi la iveala.
In fine, tot acest regim va cadea si inca foarte curind, pentru ca el se tine pe un fir de ata numit nostalgiile trecutului. Oamenii au putut fi indoctrinati atunci cind razboiul rece era o realitate, acuma insa cind lumea poate sa compare deja nu o mai minti. Jumate de populatie apta de munca este peste hotarele tarii. Nimeni nu stie cind se vor decide ca sa revina acasa, dar sunt sigur ca asta vor foarte multi. Oamenii se vor intoarce in tara pentru ca acasa nu ai salarii ca in occident, dar acasa este cel mai bine orice ar fi. Acesti oameni care au trait deja citiva ani prin tari europene se vor forma in alt mod si nu vor mai suporta sa fie privati de libertatile cu care s-au deprins in Europa. Ei vor aduce Europa in Moldova. Nu ai cum sa construiesti Europa in tara indoctrinind tot mai mult populatia in tezele moldovenismului. Si apoi acei batrini care au mai ramas sunt tot mai nemultumiti de pensiile lor si multi duc foarte greu hainele batrinetii. De asta desigur ca ramin tot mai putini si mai putini. Pina si minoritatile etnice nu mai sustin partidul de guvernamint, iar Gagauzia este un exemplu. Dupa cum vedeti perspective nu pot fi, totul e in declin. Geaba se mai straduie unii sa ne arate ca au sanse mari si in 2009, dar care sunt argumentele? Da, posibil ca au sa corupa o parte din ei cu bani, dar nu se vor lasa chiar toti asa. De 7 ani incoace avem deja 7 generatii de tineri si stiu precis ca isi doresc un viitor european.
Am spus la inceput ca sunt inca 10 luni pina la alegeri, dar as mai adauga ca de fapt mai sunt 10 luni de guvernare comunista.

4 comments:

MelkCodobelk said...

socolenco,
eu nu conduc nicio organizatie de studenti.
Am avut initiativa uneia in noiembrie 2006 . Voiam sa fac o asociatie de tineri la strasbourg. Pur si simplu am vrut sa o fac,pentru ca inca nu exista o astfel de organizatie a studentilor din moldova; deam scopurile si activitatile erau sa se profileze pe parcurs. Ceea ce ramane important e ca am venit cu ideea si am discutat-o cu o prietena pe data de 9 noiembrie, data simbolica a caderii zidului berlinului. Am discutat si cu un ong cultural al romanilor ca sa organizam o manifestare in fata consiliului europei sau a parlamentului european sub acoperirea lor juridica, ei fiind deja inregistrati, eu cu prietena eram inca numai cu ideea in cap. Romanii o refuzat de cacasiosi, o zis ca ei nu se baga in politica, ei fac numai dialog cultural intre romania si franta. Ladna zic.. ne facem noi ong-ul nostru si facem ce vrem dupa asta. Eu am facut un plan- gen asociatia o sa se ocupe engros de confectionarea si distribuirea unor comunicate de presa la mass media romaneasca, moldoveneasca, europeana, la institutii etc de fiecare data cand o chestie hrenova era sa se intample in moldova cu care noi tinerii asociati nu era sa fim de acord. Respectiv ong-ul trebuia sa fie o voce a noastra, a tinerilor din afara ( da stii ca uneori pentru mreazii nostri conteaza imaginea, da numa uneori) contienti de chestiile care se intampla in md, o voce care emite un protest in scris de la strasbourg si in felul asta mai prinde un iepure: informeaza presa si arata ca exista oameni care se opun regimului. Prietena mea o mai propus ca tot in cadrul ong-ului sa organizam si un proiect de dezbateri: gen propunem o tema, stabilim o data, ne intalnim, anuntam la universitate cine din francezi ii interesat, facem doua echipe si in format de dezbateri discutam chestiunea. Voiam sa facem chiar o colaborare pe planul ista cu asociatia studentilor romani de aici.
mai departe. Nicio branza nu so prinit deatata ca prietena mea so graghit, ea pretindea ca stie bine moldovenii din strasb DAR pana la urma o iesit ca nu pre ave habar care si cu shi rasufla si respectiv printre membrii fondatori in afara de ea si eu o nimerit inca 5 omuleni moldoveni din talpa care no inteles atunci cand noi am propus de ce organizatia tre sa se keme "a basarabenilor" din strasbourg. Eu mam innegrit, taman atunci niste pidari din vaslui, prin februarie anu trec

MelkCodobelk said...

niste pidari din vaslui dupa cum iti spuneam au dres ei acolo o organizatie a moldovenilor din romania si voronin io pazdravlit, respectiv eu si cu prietena mea nam vrut sa fie manipulata si intoarsa pe dos denumirea asociatiei. Nam vrut sa ne keme "a moldovenilor". Restul erau majoritari in consiliul de organizatie si au hotarat ca denumirea ramane " a moldovenilor". Caroce, eu trebuie sa shiu secretaru ong, da iam trimas pe tetz, si prietena mea presedinte, da ea o ramas, isi mai facea iluzii. O alerat ea sa inregistreze ong pe la tribunale in strasb, deam era vara, 3 patrimi din membrii din consiliu erau in vacanta sau lucrau si nu dadeau semne. In septembrie, hop, se intoarce amica mea de acasa pentru noul an- si zverii dinconsiliu o pun la pareti ca "shi, tu presedinte ong, nai facut nik, nicio activitate (citeste: discoteca), vsio, te dam afara pentru iresponsabilitate ... da ladna poti sa ramai membru simplu". Ca sa nu mai zic de restul moldovenilor din strasbourg care si amu unii is suparati , deh.. ca moldovenii, ca di shi nu io poftim nimeni si pe dansii in consiliu de admini si shie shefi..
Amu ong e in stransa legatura cu reprezentanta diplomatica, iaka deamu fecioru lu neguta face parte din aso, o fost amu stratan la strasb si o abishit bani pentru asociatiile de moldoveni din diaspora si de peste hotare ca videteli treb de sporit imaginea moldovei peste hotare si tare is maladets patzanii estia ca o facut asa ong...

Ong-ul e in mainile lu neguta acuma. Regret ca s-a pornit de la caderea zidului berlinului si s-a ajuns la un kkt . Poate trebuia sa lupt mai mult pentru ideea mea, da sunt obosita sa explic chestii evidente unor oameni care nu inteleg. Unul din fostii "colegi" de ong imi lamurea ca noi suntem cetateni ai republicii moldova, noi reprezentam statul re moldova si noi navem cum deci sa ne numim asociatia studentilor basarabeni din strasbourg...
Nam cont pe curaj, da poti sa baji textul daca vrei, nie nii pofig deamu

Anonymous said...

Draga melkcodobelc, de ce adica nu poate exista o asociatie a studentilor basarabeni la Strasbourg? Dupa cite stiu, in Franta o asociatie poate fi creata si inregistrata daca sunt cel putin 2 persoane (obligatoriu fiind functia de presedinte si tresorier) care isi pun acest scop! Crearea unei asociatii este ca si libertatea de exprimare, o faci atunci cind ai ce spune:) Mai ales ca exista si asociatii de fapt, care exista, functioneaza, are membri, dar care nu este inregistrata legal! Eu cred ca daca mai este cel putin o persoana care gindeste ca tine la Strasbourg, atunci asociatia studentilor basarabeni la Strasbourg exista bine merci din 9 noiembrie 2006:)

Anonymous said...

Melkcodobelk, stiu ca nu e usor sa inghiti faptul ca "mmaldavanii" au acceptat asa repede sa fie hraniti de tatuca Voronin si te sfatuiesc sa nu te lasi. De ce nu organizezi asa cum spunea si violeta mai sus un grup de initiativa cu care sa faceti propria voastra organizatie studenteasca care sa nu pupe... mana tovarashilor,care sa nu fie sub aripa "protectoare" a Ambasadei. Fa Asociatia studentilor Basarabeni la Strassbourg sau fa o filiala a Asociatiei Studentilor din Moldova in Franta ca din cate stiu sunt corecti si nu am auzit sa fi facut vreun "pact" cu Tov. de la ambasada. intra sa vezi blogul lor si ai sa intelegi ce spun. Asta depinde de tine...principalul e sa nu te lasi batuta si sa o iei de la un capat si sa incepi cu inregistrarea asociatiei. 69 de euro nu cred ca e mult pentru 2 - 3 persoane care gandesc ca tine.
A. Adresa blogului AEMF e http://aemf-md.blogspot.com