Tuesday, June 17, 2008

Iuliana, fii tare!

Iata ca in acest weekend nu prea stiam la ce sa atrag atentia si ce anume sa comentez de asta ma gindeam ca nu voi scrie nimic, dar azi am decis sa scriu totusi despre forumistii anchetati de politie. Se vorbeste despre 12 oameni preponderent tineri, liceeni, dar dupa mine cu destul curaj in promovarea liberatii de exprimare. Am privit pe Unimedia si emisiunea Lorenei Bogza - "In profunzime" si am vazut ca este vorba despre o fata care face parte din acest grup aflat in vizorul procuraturii. Mi-am dat seama ca poate fi Iuliana Briceag, pentru ca am vizitat si eu uneori blogul ei care azi nu mai merge, incercati: iulianabriceag.wordpress.com.
Inteleg ca acesti tineri sunt intr-adevar intimidati, iar faptul ca nu mai este accesibil blogul si ca nu mai raspunde la telefon nu este deloc intimplator. Cred ca le sunt incriminate diferite incalcari ale legislatiei ceea ce si rezulta ca in final sa li se comunice ca risca ani buni de puscarie. Domnul Nagacevschi da garantii ca acest caz este foarte asemanator cu cel cind a fost ars portretul lui Putin si cazul dlui Tanase, dar uita sa mentioneze ca in acele cazuri este vorba de oameni care se bucura de o oarecare imunitate in cazul dlui Rosca si asistenta unuia din cei mai buni avocati in cazul dlui Tanase, care de altfel este fiul sau. Eu as crede ca in cazul acestor tineri lucrurile pot decurge altfel si anume asta m-a facut ca sa am atitudine, sa scriu despre asta si sa ii incurajez.
Am scris mai demult un comentariu pe flux.md despre faptul ca PPCD nu prea face publica ideologia, doctrina politica pe care o promoveaza si iata ca saptamina trecuta am vazut chiar citeva articole la tema data. Cel care mi-a atras cel mai mult atentia a fost interviul cu Malfred Grund - deputat din Bundestagul German. Mi-a placut in special fraza: "Noi considerăm că nu statul este acela care decide ce este mai bine pentru fiecare dintre cetăţenii săi." Deci chestiunile incriminate tinerilor precum ca ei prin ceea ce scriu pe blogurile personale, prin comentariile pe diferite portaluri atenteaza la statalitatea Republicii Moldova nu sunt fondate. Pentru ca statalitatea statului se bazeaza pe alegerea si votul majoritatii cetatenilor Republicii Moldova si atita timp cind exista aceasta majoritate nu trebuie sa isi faca griji. Nu trebuie sa-si faca griji nici atunci cind nu va mai exista aceasta majoritate, pentru ca in acel caz majoritatea constituita va decide ce vor ei mai mult. Repet ceea ce spune crestin-democratul german Malfred Grund: Nu este statul cel care sa decida ce este mai bine pentru fiecare dintre cetatenii sai. Si atunci unde oare sunt crestin-democratii moldoveni, unde sunt declaratiile liderilor PPCD in acest caz? De ce daca in sfirsit si-au facut publica filozofia politica nu o respecta, nu o exercita? Tot acolo spunea dl Cubreacov: "Poate că am să vă dezamăgesc pe toţi, însă PPCD nu are o ideologie.'' Nu cred ca este asta asa relevant: are PPCD ideologie ori doctrina politica sau sa spuna ca ei fac parte din grupul crestin-democrat european majoritar pentru a se propulsa in fata. Este relevant ca ei sa ne arate ca intr-adevar respecta principiile crestin-democratice. As considera oportun ca mai multe partide sa se pronunte in acest caz odata ce se declara toate democratice. As vrea ca sa se refere la asta: Poate oare un grup de liceeni ca prin niste comentrii scrise pe portaluri sa atenteze la statalitatea Republicii Moldova si daca poate, in ce masura?
Iar pe Iuliana si pe ceilalti tineri anchetati ii incurajez sa nu-si faca griji, pentru ca ceea ce ei scriu conteaza, ca de altfel nu ar fi pus pe jar toate structurile SIS. Vreau sa constientizati cit de important este ceea ce scrieti voi toti - cei care va simtiti liberi sa scrieti liber ceea ce ginditi. Faptul ca constituim totusi o forta de temut pentru actualii guvernanti trebuie sa ne bucure, pentru ca ei sunt timorati ca pierd sforile din miini. Nu trebuie sa se alarmeze foarte mult, pentru ca ceea ce trebuie sa se intimple se va intimpla mai degraba sau mai tirziu.

4 comments:

Ghenadie Brega said...

Scrii cam rar, tovarăşe, ce dreak faci? Nici pe Curaj.net nu te mai produci, ţi-a interzis Partidu' sau Governu' Cehiei? :p Te-ai simţit obligat? Dacă nu vrei nu ne ajuta cu contacte, demersuri, traduceri...
E bine c-o încurajezi pe fata aia, că tare speriată mi-a părut, descalificant de fricoasă pentru un tînă r de vărsta ei.
O.Brega (am luat ID de împrumut, mă enervează restricţionarea la doar membrii comunităţii, altă dată să-ţi comenteze ei!)

socolenco said...

Pe Curaj.net nu mai scriu pentru ca asa am luat decizia. Daca vrei sa stii nici nu-l mai citesc. Cit despre partid :) nu mi-ar putea interzice nimeni chiar daca as fi membru in vreunul. Despre contacte, traduceri ai adresa mea de gmail, ori lasa mesaj pe messenger, scrie oricind. Am sa vad daca pot sa scot restrictia asta pentru comentarii.

Anonymous said...

Iata acuma merge. Din liste Choose an identity alegi Nume/URL si semnezi. Poate ca as scoate si Word verification, dar nu stiu cum.

Anonymous said...

Iata ca daca esti logat la wordpress atunci alegi din aceeasi lista OpenID si iti scrii numele de cont acolo. Deci se poate de comentat avind cont gmail/blogger ori doar wordpress, numai vointa!