Saturday, August 2, 2008

Ura viscerala

De curind mai citesc pe blogul liderului PNL d-ei Pavlicenco si am intilnit diferite pozitii expuse atit de basarabeni cit si de romani din Romania. Tematica cea mai controversata este relatia dintre noi, romanii basarabeni, si ei, romanii get-begeti. Pentru ca multi dintre basarabeni reproseaza celora din Romania ca uita de Basarabia ca e pamint romanesc, iar romanii din Romania ne spun ca nu au nici o obligatie sa ne ajute, sa ne dea cetatenii, ca doar asta este o favoare si nu un drept.
Ei bine, cred ca nu asa vom putea scoate ceva concluzii din asa fel de discutii, pentru ca oricum fiecare va continua sa-si apere pozitia si sa nu cedeze. As crede ca e nevoie de o alta abordare aici ca sa putem intelege cine si cit de multa vina are. Si am sa incerc sa fiu cit pot de obiectiv chiar daca sunt si eu basarabean si normal ca toti s-ar astepta sa tin parte basarabenilor.
In primul rind voi mentiona ura viscerala pe care o au romanii fata de rusi. Deci ura asta cultivata de ani buni de zile, inca de pe vremea uniunii sovietice, devine ceva caracteristic romanilor. Si poate ca cei din Romania ne-ar reprosa ca de ce nu urim si noi pe rusii din Moldova asa cum fac ei, pentru ca uite cum rusii ne calca in picioare. Numai ca aici trebuie sa fim atenti, pentru ca ura este ca o saminta si daca manifesti ura fata de cineva anume, fata de un grup etnic aceasta ura se poate resfringe rau si asupra ta si asupra acelui grup etnic. Vedem ce se petrece in Kosovo. Deci perspectiva este dupa mine mult mai tragica. Trebuie de gasit un compromis astfel ca toate grupurile etnice sa traiasca in buna intelegere. Si as crede ca firea basarabeanului de a fi tolerant ii atrage multe pagube, caci doar astazi economia Republicii Moldova intr-adevar este in mina rusilor, dar as crede ca nici romanii din Romania nu procedeaza corect prin manifestarea unei uri viscerale fata de rusi, pentru ca am mai spus ura este ca o saminta si asa cum poti uri visceral pe rus poti sa-ti urasti visceral si aproapele, adica pe basarabean. Si asta deja s-a si intimplat, pentru ca sunt cazuri cind romanii manifesta o ura viscerala si fata de noi. Chiar d-a Pavlicenco a fost agresata verbal de cineva din Romania in timp ce se odihnea pe malul unui lac si asta in conditiile cind are si cetatenia romana de multi ani. Deci dupa cum vedem ura in sine nu este buna, nu cu asa arma trebuie de luptat contra rusilor, pentru ca este prea periculoasa.
Un al doilea lucru pe care l-as mentiona este lipsa de informare atit la noi despre Romania si in Romania despre noi. Republica Moldova este lipsa si in presa si la canalele tv, oriunde. Cineva spunea ca noi suntem prezenti in presa romaneasca undeva 1%. As crede ca suntem prezenti chiar mult mai putin. Nu spun, poate ca nici in presa din Republica Moldova Romania nu intrece prezenta Rusiei de ex., insa este oricum o prezenta de citeva procente intregi, pe cind noi suntem la ei prezenti in masura de zecimi de procent. Unora le-ar parea ca este normal asa ceva, insa nu, asta este foarte grav, pentru ca odata ce nu ne interesam unii de altii se pierde cam tot ce ne leaga. Se pastreaza doar limba romana care ne aminteste ca avem aceiasi stramosi, insa nu ne arata nici un indiciu ca ar aparea de pe undeva un Burebista ca pe vremea dacilor ca sa-i uneasca. Cred ca acel caracter tribal inca mai domina peste poporul romanesc si noi basarabenii ne-am pomenit la poarta Uniunii Europene separati de fratii tribalo-romani.
Acum este greu de presupus ce urmeaza sa se intimple, pentru ca in orice relatie mai ales cind asta este si incinsa trebuiesc cedari din ambele parti. Oare vom fi capabili sa facem aceste cedari acum? Tare m-as indoi atita timp cit exista aceasta ura viscerala a romanilor (indiferent impotriva cui este indreptata) pentru ca am spus: ura asta foarte usor se poate indrepta impotriva propriului popor. Si va spun ca atunci cind privesc cite cazuri de omor prin Romania, cite violuri, cite tilharii si acte de coruptie savirsite de mari demnitari romani imi dau seama ca asta si este consecinta acelei uri cultivate incit "faima" ei ajunge si la Roma.

1 comment:

Mircea-Gabriel said...

Bun comentariu ! Ai dreptate, noi cei din România urâm rusii pe care- consideram responsabili de toate rele ce s-au abatut asupra noastra : comunism, foametea din anii '48-'50, pierderea Basarabiei si Bucovinei, furtul Tezaurului. De asemena românii nu au uita comportamentul nedem al soldatilor rusi pe perioada cand s-au aflat in Romania (1944-1957). Deci o reconciliere va fi greu de facut !