Saturday, June 6, 2009

ecouri de solidaritate

Nu stiu precis cine a organizat deturnarea protestelor pasnice post-electorale, insa daca au facut-o comunistii, atunci acestea au avut un efect de bumerang, pentru ca chiar daca la Chisinau in felul asta au fost oprite orice fel de protest contra fraudelor pe care le-au facut comunistii peste tot in Romania cit si in multe capitale europene proteste au fost destul de multe, iar aceste ecouri de solidaritate au avut un efect mult mai mare. Si asta cu conditia ca undeva puteau avea loc chiar si niste proteste simulate asa cum presupun ca au avut loc la Praga motiv pentru care nu am dorit sa particip. Aceste ecouri de solidarite au avut o mare influenta asupra maselor din Romania, dar si asupra clasei politice de acolo, iata de exemplu puteti citi declaratia senatorului roman Urban Iulian pentru a va da seama ca elita politica, poate mai mult cea tinara, a fost destul de mult sensibilizata si marcata de ceea ce se intimpla in Republica Moldova. Expulzarea ambasadorului Romaniei de la Chisinau si introducerea regimului de vize pentru cetatenii romani nu a fost ca rezultat la ceea ce s-a intimplat in Republica Moldova, insa ca rezultat la ceea ce s-a intimplat in Romania, pentru ca probabil comunistii nu au intuit cit de mare poate fi avalansa de proteste de sustinere organizate de studentii romani/basarabeni in Romania. Probabil ca asta i-a infuriat cel mai mult - faptul ca undeva se striga lozinci pro-romanesti, pro-unioniste si anticomuniste in mod deliberat si nestingherit de nimeni.
Am privit filmul Atac asupra Moldovei de la NIT pe blogul lui Eugen si imi pare destul de ridicol ca se insista asupra unor ipoteze, dar nu vin cu probe concludente. Pentru mine faptul ca Resetnicov, seflul SIS, apare intr-un film documentar cu depozitii, dar fara sa fi venit anterior cu o declaratie publica in acest sens ma face sa cred ca este destul de tendentios interpretat si in final chiar neprofesionist. Discutiile telefonice pe care le-au interceptat si in baza carora au arestat presupusii organizatori ai acelor vandalizari sunt vadit simulate. In acest film doar fonul sonor iti da senzatia ca se povesteste ceva tare interesant in fond insa sunt doar povesti si au scopul de a discredita partidele liberale pentru alegerile anticipate. Si inca ceva: faptul ca este realizat in limba rusa pot presupune ca este destinat vorbitorilor de limba rusa pentru ai capta si pastra ca alegatori comunisti. Vorbitorii de limba rusa insa traiesc mai mult la oras si au acces la mai multe surse de informare printre care si ProTV de asta cred ca este putin probabil sa-i poata convinge comunistii cu asa film. Chiar daca il vor traduce pentru cei de la tara cred ca efectul va fi destul de modest, pentru ca este prin definitie de factura straina si cind il privesti ai impresia ca este o noua emisiune din seria "Криминальная Россия" ceea ce sugereaza mai mult ca evenimentele au avut loc altundeva decit in Moldova, mai ales ca Moldova1 nu a transmis prea multa informatie despre evenimentele din vremea protestelor de la Chisinau. Deci cei care cred ca in alegeri anticipate comunistii au la mina un argument forte cu acest film sau prin faptul ca au deturnat niste proteste pasnice dind vina pe opozite se inseala rau. Alegerile anticipate trebuiesc dur monitorizate de structurile internationale, pentru ca comunistii nici nu se bizuie tare pe zombarea populatiei cu filme. Comunistii in alegerile anticipate se bizuie doar pe fraudare! Daca se va reusi macar de injumatatit frauda care a avut loc la 5 aprilie, atunci comunistii au sansa sa ia cel mult 37.5% ceea ce reprezinta mai putin de 40 de mandate respectiv perspectiva pentru partidele liberale de a prelua in sfirsit guvernarea.
Asa deci rog mult partidele liberale sa nu se ocupe cu montare de filme care sa demonstreze contrariul la ceea ce spun comunistii in aceste filme propagandistice, ci sa se ocupe serios cum sa monitorizeze desfasurarea alegerilor anticipate. Ma bucur ca CEC deja a luat initiativa si a invitat partidele parlamentare la consultari in vederea pregatirii pentru alegerile anticipate ceea ce ne face sa credem ca aceste alegeri vor avea loc destul de repede, adica poate chiar la jumate de iulie, deci este prea putin timp de pierdut. Filme pot sa monteze ONG-urile si voluntarii asa cum a procedat Terguta realizind filmul Agonia surzilor. Apropo, in acest film putem vedea chiar de la inceput imagini si protagonisti locuitori ai satului meu de bastina Pepeni.

3 comments:

Anonymous said...

De ce te lauzi cu imaginile pepenene din Agonie, acolo baba Ana ne-a compromis pentru urmatorul secol, pentru ca a votat cum i-a spus Anica, cea cu lumina...
O.Brega

socolenco said...

Nu ma laud, ci am indicat si eu asa pentru curiosi. Iar ca baba Ana Vizdoaga cred ca sunt si in alte sate si nu cred ca trebuie sa ne simtim compromisi, pentru ca oricum sunt tot mai putini..

Jay said...

multumesc mult Ion pentru vizita si aprecieri. Am primit mesajul tau mai de mult, dar abia acum am gasit timp sa raspund. Poti intra iar, am un articol nou-nout, despre Lupu :) luptam de aceeasi parte a baricadei..peste o luna putem bea impreuna o sticla de sampanie ;)

freemd.wordpress.com