Thursday, May 13, 2010

Stigmatul clasei politice din anii 90

Dupa cum stiti comunistii si-au facut publica pozitia in privinta alegerilor anticipate: ei ar dori ca ele sa aiba loc undeva la jumate de octombrie, pentru ca anume atunci chipurile se implineste jumate de an de cind au fost avizate pozitiv proiectele propuse pentru schimbarea art. 78 din constitutie. De fapt, dupa jumate de an se poate de purces abia la modificarea acelui articol, iar fixarea datei la jumate de octombrie s-a facut probabil din cu totul alte ratiuni. Deci pe de o parte comunistii vor alegeri anticipate cit mai repede, iar pe de alta parte sunt constienti ca participarea la vot ar fi insuficienta daca aceste alegeri vor avea loc mai devreme de un an si jumate de la alegerile din 29 iulie de anul trecut. Acum daca luam in calcul data ultimelor alegeri parlamentare, atunci siguranta ca participarea va fi satisfacatoare o putem avea abia in februarie 2011. Se poate intimpla insa ca asupra Aliantei sa se exercite presiuni din exterior ca aceste alegeri sa aiba loc totusi acum in toamna, de asta unica preocupare pe care trebuie sa o aiba Alianta este modificarea procedurii de alegere a presedintelui.
Totodata cred ca va fi foarte greu de reluat negocierile cu comunistii in privinta modificarii in parlament a art. 78 mai ales ca inainteaza niste pretentii cam stranii. Ii deranjeaza tot: si schimbarea codului electoral prin care va fi micsorat pragul electoral pina la 4%, si permiterea blocurilor electorale, si deschiderea urnelor suplimentare peste hotarele tarii cit si comisia pentru studierea crimelor regimului comunist cerind sa fie desfiintata. Cred ca doar un referendum ar putea fi hotaritor in privinta aceasta care ar fi o lovitura foarte mare pentru comunisti, pentru ca niciodata nu vor sa tina cont de vointa maselor. Ei se tem de referendum, pentru ca stiu ca majoritatea vor o Schimbare si ca aceasta nicidecum nu vine de la comunisti. Parerea mea este ca Alianta de guvernare trebuie cit mai repede sa decida cind urmeaza sa aiba loc acest referendum, pentru ca asta este unica solutie de a schimba cu Succes acest articol care blocheaza alegerea presedintelui si totodata acest referendum este unicul exercitiu politic care ar fortifica Alianta inainte de alegerile anticipate.
Presedintele interimar a lansat idea unui referendum consultativ prin care cetatenii sa decida daca vor sau nu alegeri anticipate. Cred ca un astfel de referendum ar fi un esec, pentru ca nu putem compromite aceasta modalitate de exprimare a vointei poporului prin a pune la referendum capriciile politicienilor. Un referendum se initiaza pe probleme serioase si trebuie privit separat, ca unica solutie pentru deblocarea procedurii alegerii presedintelui. Stim ca la moment PL cam stagneaza in sondaje si probabil ca din asta cauza vor sa evite alegerile anticipate. In PL insa lucrurile pot fi reparate, daca vor fi facute ceva schimbari interne si Dorin Chirtoaca va deveni presedintele partidului. Problema dlui Ghimpu nu este in aceea ca spune adevarul, ci mai degraba ca poarta stigmatul clasei politice din anii 90. A spune adevarul este prea putin, faptele conteaza mai mult si cred ca dl Ghimpu poate scapa de acest stigmat doar daca va face tot ce-i sta in putere pentru a corecta greselile facute in anii 90. Imi place ca vrea sa fie prudent si sa ia o decizie corecta, insa evitarea alegerilor anticipate pare-mi-se ca nu este cea mai buna solutie. Cred ca PL dupa eventualele alegeri anticipate poate pretinde la functia de presedinte intrucit deja se stie ca Filat vrea la guvern, iar Lupu se vede mai degraba speaker. Deci dl Ghimpu are sanse sa devina presedinte prin votarea in parlament cu majoritate simpla.

1 comment:

Tribuna Basarabiei said...

Buna ziua,

Blogul Tribuna Basarabiei s-a mutat la noua adresa http://www.tribuna-basarabiei.ro Va rog, în limita timpului Dvs. sa adaugati pe site-ul dvs la blogroll sau la linkuri adresa noua a site-ului. Va multumesc mult!

http://www.Tribuna-Basarabiei.ro