Friday, September 10, 2010

Mai multa previzibilitate la alegerile din noiembrie

Referendumul din 5 septembrie ca eveniment electoral si politic aproape ca s-a consumat si o alta data de mare interes devine data urmatoarelor alegeri parlamentare anticipate, care potrivit liderilor AIE va avea loc cu siguranta in luna noiembrie si foarte probabil pe data de 21 Sa trebuiasca oare sa ne asteptam si de data aceasta la surprize din partea electoratului ca si in cazul referendumului? Cred ca din contra, daca e sa facem o comparatie cu alegerile din anul trecut, atit cele de la 5 aprilie cit si cele de la 29 iulie, s-au petrecut in conditii de maxima imprevizibilitate.

Acum pot sa spun ca alianta, fara sa vrea prin invalidarea referendumului, a pregatit o mare surpriza in primul rind comunistilor, pentru ca toate scenariile pe care le construisera pina acum contineau validarea referendumului si nedorinta sau aminarea dizolvarii parlamentului, si alegerilor anticipate. Aceste lucruri trebuiau sa fie principalele slogane de propaganda a comunistilor, ca “uitati-va ca se uzurpa puterea in stat” si ca “uitati-va ca ei schimba constitutia cu o participare atit de mica”. Deci aceste argumente cad si nu le vor putea folosi nici in campania electorala care urmeaza. Iar partidele din alianta si-au invatat lectia din acest exercitiu electoral pe nume referendum si cred ca au inteles ca trebuie sa fie mai unite si mai previzibile, pentru ca unul din motivele de ce electoratul nu a iesit in masa a fost anume lipsa de previzibilitate in actiunile aliantei in caz de validare: unii spuneau ca o sa devenim republica prezidentiala, altii ca o sa revenim la modelul de republica semi-prezidentiala, iar Lupu spunea ca alegerea presedintelui nicidecum nu inseamna ca noi vom schimba modelul actual de republica parlamentara instituit in 2000.

Partidele din alianta trebuie sa inteleaga ca indifferent daca participa separat in aceste alegeri, trebuie sa fie foarte previzibile in ceea ce tine de actiunile care urmeaza. Astfel daca electoratul va fi linistit si va sti cu siguranta pentru ce voteaza, atunci intreaga stare de lucruri devine foarte previzibila si este foarte probabil ca partidele din alianta sa vina in urmatorul parlament cu o majoritate si mai mare decit au acum. Timp de un an de zile electoratul a vazut ce prezinta fiecare partid in parte si cred ca multi deja si-au facut optiunea si stiu precis pentru cine ar vota in caz de alegeri parlamentare. Daca e sa comparam cu alegerile de anul trecut, cind aveam in campanie partide care abia participau pentru prima data in alegeri, atunci puteti sa va dati seama ca alegatorul a riscat mult mai mult nefiind foarte sigur care va fi soarta votului sau. Pe linga asta liderii partidelor liberale se cam “inghimpau” reciproc nemaivorbind de intepaturile date colegilor de pe esichierul de centru-stinga. Acum "s-au pipait" si sunt mai previzibili unul cu altul, iar intentia de a semna acest document ca nu se vor agresa in cadrul campaniei si ca nici unul din ei nu vor face coalitie cu comunistii dupa alegeri – vine sa aduca mai multa previzibilitate atit electoratului cit si liderilor acestor partide care vor forma viitorarea majoritate parlamentara.

Referendumul a aratat ca partidele din cadrul AIE au putut mobiliza electoratul de aproape 800 mii de alegatori fara un prea mare efort. Acum daca vom avea o campanie electorala de doua luni este clar ca mobilizarea va fi mult mai mare si nu exclud ca electoratul AIE sa sporeasca cu vreo 20-30% ajungind pina la sau trecind de 1 mln de voturi. Iar daca comunistii vor ajunge la un numar de jumatate de million de voturi – va fi un rezultat bun, insa ma cam indoiesc de asa rezultate. Astfel pentru partidele din alianta vor vota 36% din cei inclusi in liste, iar pentru comunisti putin peste 19%, ceea ce inseamna 65% din sufragii pentru partidele din alianta si 34% pentru comunisti. Dupa cum vedem, este foarte probabil ca partidele din alianta sa poata obtine majoritatea constitutionala de 67 mandate, astfel vor putea realiza reforma constitutionala in parlament.

2 comments:

Anonymous said...

cita speranta. iata asa si inainte de referendum. toti faceau cu\alcule si rezultatul. ar trebui sa tinem cont de faptul ca o parte din cei d\care au iesit la referendum sint potentiali pro pcrm. si plus la asta daca luam si alte 12 % din cei care au votat contra \, ceea ce ceprezinta 2% din alegatorii inclusi in liste atunci poate fi vazut ca de fapt aceste partide au in jur de 25 %. plus la asta ar trebui sa tinem cont si de faptul ca o mare parte din cei chestionati la exit poll au fost bugetari. si daca luam in consideratie ca au fost efectuate presiuni asupra functionarilor atunci evident ca acestea s-au simtit injositi si este putin probabil ca vor vota cu actualul regim. concluziile deja ti le faci singur. nute imbata cu apa chioara.

socolenco said...

Mesajul meu este cel pe care-l vezi si in titlu si anume ca la urmatoarele alegeri va exista mai multa previzibilitate si alegatorul nu se va afla intr-o asa mare incertitudine cum s-a aflat la alegerile din 5 aprilie 2009 sau la referendumul din 5 septembrie 2010. Iar atunci cind este previzibilitate exista si o participare mai mare ceea ce duce inevitabil la fluidizarea proceselor politice foarte necesara in contextul situatiei politice de astazi cind se cauta o iesire din criza politica si constitutionala in care ne aflam. Acum tinind cont de ceea ce am spus mai sus, ca o sa avem o participare mai mare decit la ultimele alegeri, prevad o sporire a electoratului AIE cu min 20%, adica daca la referendum au putut mobiliza 30% din cei inclusi in lista, atunci la urmatoarele alegeri vor putea scoate la alegeri 36%.